latinica  ћирилица
20/05/2018 |  13:09 | Аутор: novosti.rs

Стижу лијекови из 3Д штампача!

Примјеном 3Д моделовања и принтинга омогућена је производња таблета које се веома брзо распадају у устима, без потребе за узимањем течности.
Стижу лијекови из 3Д штампача - Фото: Novosti.rs
Стижу лијекови из 3Д штампачаФото: Novosti.rs

Технологија производње лијекова напредује из дана у дан, тако да је сва прилика да ћемо за непуних десетак година одлазити у апотеку по лијек који ће нам на лицу мјеста одштампати у одговарајућој дози, облику, укусу и саставу. Ријеч је о 3Д технологији штампања помоћу које, осим што може да се "одштампа" читава зграда, може да се направи и лијек.

Професор др Светлана Ибрић, продекан за науку и међународну сарадњу Фармацеутског факултета у Београду каже да је предност примјене ове технологије у изради таблета, капсула и других облика лијека у томе што могу да се праве у дози која ће бити прилагођена индивидуалним потребама пацијента, што је посебно важно у случају најмлађих и најстаријих.

- Примјеном 3Д моделовања и принтинга омогућена је производња таблета које се веома брзо распадају у устима, за свега неколико секунди, без потребе за узимањем течности - прича професорка Ибрић. - Такви лијекови утицаће на досљедније узимање терапије међу пацијентима који су на хроничној терапији. Ипак, с обзиром на то да се ради о иновативној технологији, лијекови добијени овим поступком су још скупи, тако да нису присутни у Србији. Али, очекује се да ће ова метода производње у бућности бити све присутнија како на свјетском, тако и на нашем тржишту.