latinica  ћирилица
20/05/2018 |  10:06 | Аутор: ТАНЈУГ

Харадинај: ЗСО према косовском уставу и законима

Формирање Заједнице општина са српском већином "десиће се према уставу и законима Косова", рекао је косовски премијер Рамуш Харадинај.
Рамуш Харадинај - Фото: РТРС
Рамуш ХарадинајФото: РТРС

"Чули смо и високе званичнике ЕУ када су рекли да формирање ЗСО мора да се деси у складу са косовским законима", рекао је Харадинај у емисији "Дебата" на Радио-телевизији Косова.

Сматра да у процесу нормализације односа између Приштине и Београда има још доста тога да се уради, али да је направљен велики корак.

"Косово је доста урадило за права Срба, сада је вријеме за коначно помирење, политичко помирење, иначе то што се десило не може се заборавити нити опростити", рекао је Харадинај.

Каже да су формирање ЗСО и признање Косова од стране Србије два одвојена питања.

"То су одвојена питања. Прво се дешава на Косову и тиче се само Косова. Формирање ЗСО је питање које треба да се ријеши у складу са уставом и законима Косова како предвиђа споразум", рекао је Харадинај.

Он наводи да "питање признања држава мора да буде обострано, оно се тиче и Србије и Косова".

"Признање између двије државе задњи је корак који се мора десити, и очекујемо да се то деси што прије, али ако се Србији чека, можемо да чекамо и ми", рекао је Харадинај.

Србија не може у ЕУ без признања Косова и због тога се мора наћи "заједничко рјешење", закључио је Харадинај, пренијела је РТК на српском језику.