latinica  ћирилица
19/05/2018 |  16:32 ⇒ 20:24 | Аутор: РТРС

Протест рибара на ушћу Спрече у Босну

У Добоју, на ушћу ријеке Спрече у Босну, мирни протест рибара из Српске и Федерације. Траже одговорност оних који су довели до потпуног помора рибе, излијевањем токсичне материје из Фабрике соде у Лукавцу.

Нема нагодбе са загађивачима. Сви који су уништили живот у ријеци Спречи треба да одговарају, поручују рибари из Добоја, Грачанице и околних мјеста, пољопривредници и еколошка удружења.

Ратко Богдановић, предсједник СРД "Босна" Добој, истиче да желе да знају истину, да знају ко је одговоран и желе обештећење за уништени рибљи фонд, док Осман Хоџић из Удружења рибара "Дријенча" из Грачанице тврди да појединци већ годинама покушавају да ријеку Спречу прогласе отпадним каналом.

Није угрожена само Спреча, већ и ријека Босна, кажy рибари, и траже одговоре.

"Да ли је риба из ријеке Босне за употребу, да ли је вода употребљива за пиће из бунара који су крај ријеке Босне, шта је са плављеним површинама, односно, пољопривредним земљиштем низводно од општине Петрово и Грачанице", пита се Здравко Радић из СРД "Босна".

Надлежни још нису процијенили штету, а нема ни резултата анализа. Удружења припремају тужбе и кривичне пријаве. У Спречи је угинуло 40 врста рибе. Угрожено је 80 врста птица и 180 врста биљака.

"Не видимо рјешење у томе да нас неко обештети и пориби ријеку, најбитније је да се такве ствари спријече у будућности, да се већ једном ријеши проблем око бране", каже предсједник Спортског риболовног савеза Републике Српске Милован Живковић.

Еколошки инцидент догодио се прије двије седмице, када је токсични талог из одлагалишта Фабрике соде из Лукавца исцурио у ријеку, након пуцања насипа.

Ово је, тврде рибари, у посљедњих 15 година, 20-то загађење ријеке Спрече, али с највећим посљедицама до сад.