latinica  ћирилица
19/05/2018 |  16:31 | Аутор: СРНА

Влада ће наставити да пружа подршку женама жртвама рата

Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да ће Влада наставити да пружа подршку републичком Удружењу жена жртава рата, чија је улога да исприча истину и помогне да се до те истине дође.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Цвијановићева је захвалила за признање које је добила од републичког Удружење жена жртава рата за помоћ у његовом раду, те истакла да је то круна заједничког рада, доброг разумијевања и препознавања важности улоге овог удружења.

Она је појаснила да је током мандата успоставила добру сарадњу и била међу првима који су помогли афирмацију овог удружења знајући колико је важно да постоји.

Цвијановићева сматра да је требало дуго времена да се жене организују на овај начин, да им је, вјероватно, била потребна цијела вјечност да некоме испричају шта им се дешавало.

"Било је сасвим пристојно, нормално и логично да институције на то реагују", рекла је Цвијновићева новинарима у Бањалуци гдје је присуствовала Скупштини Удружења, са чијом сарадњом је задовољна.

Она је напоменула да је ово удружење добило статус од јавног интереса, да је једно од владиних важних партнера, те да су заједно радили на законском рјешењу које се односи на жртве ратне тортуре.

Цвијановићева је подсјетила да је усвојен нацрт закона о заштити жртава ратне тортуре, да је проведена јавна расправа, те очекује да ће приједлог бити усвојен у Народној скупштини Републике Српске.

"Због трагања за истином сматрам да је улога овог удружења да исприча истину и да помогне институцијама и цијелој Републици Српској да се до те истине дође. Свједоци смо свега онога што се дешавало у прошлости", рекла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, веома често су многе групације у друштву остајале нијеме на све оно што су претрпјеле, а оне које су имале могућност да кажу шта је било често су се суоочавале са неправедним, нереалним рјешењима или разним стереотипима.

"Доживљавам да је ово чврста веза између институција и различитих удружења. Сви смо на истом задатку, имати јаку Републику Српску, испричати истину и добити сатисфакцију за ту истину, те избјећи замке стереотипа у које смо стављени цијели низ година", истакла је Цвијановићева.