latinica  ћирилица
19/05/2018 |  14:22 ⇒ 20/05/2018 | 08:09 | Аутор: РТРС

За подстицај пољопривредницима у Српској више од 200 милиона КМ

Пољопривредницима у Српској, ове године на располагању је више од 200 милиона марака. Осим аграрног буџета од 71 милион, на располагању су им средства Владе и Свјетске банке за наводњавање, ИРБ-а и Партнер фонда за хидро-мелирационе системе. То је важна претпоставка за профитабилну пољопривреду, поручио је министар Стево Мирјанић, који је посјетио пољопривредна газдинства на подручју Дервенте.

- То је значајна претпоставка да се оствари обим и структура производње, а тиме и квалитет, те доходовност производње - рекао је Мирјанић, који је посјетио општину Дервента, гдје је са начелником општине Милорадом Симићем и његовим сарадницима разговарао о пољопривредној производњи, започетим и будућим пројектима.

Мирјанић каже да је Влада Републике Српске извршила све обавезе према пољопривредним произвођачима за протеклу годину и да је за ову годину исплаћено 10,2 милиона КМ.

- Ове године је око 71 милион КМ планиран за подстицаје, од чега је 15 одсто усмјерено је за капитална улагања, а остало за подршку текућој производњи - рекао је Мирјанић.

Мирјанић је навео да је доста добра ситуација у аграрном сектору и анималној производњи на продручју општине Дервента.

- Од 1.450 хектара пољопривредног земљишта у државном власништву, 580 је датао под концесије, 194 хектара у закуп, а 740 хектара још треба идентификовати - додао је Мирјанић.

Мирјанић у Дервенти (Фото: СРНА)

Након разговора у општини, у пратњи начелника, Мирјанић је посјетио фирму Пољопривредник ДОО Поље, обишао парцеле засијане разним културама и разгледао пољопривредну механизацију.

- Врло сам задовољан начином примјене технологије у процесу производње, веома су опремљени. Ту је савремена технологија и они ће доходовно добро стајати ове године - рекао је Мирјанић и додао да је ријеч о фирми која је најреспектабилнија на овом подручју.

Након обиласка Пољопривредника, Мирјанић је посјетио пољопривредно газдинство Горана Тадића у Великој Сочаници и газдинство Станоја Лазаревића у Церанима.

Начелник општине Милорад Симић истакао је да да ова општина издваја 350.000 КМ за подстицаје пољопривредним произвођачима, а да од државе стигне око 2,4 милиона марака.

- Дервента је прије рата словила за аграрно окружење и данас настојимо да будемо што успјешнији - рекао је Симић.

Симић је додао да је било разговора и о реализацији пројеката који ће локалну заједницу још више заштитити од поплава.

"Веома је извјесно да већ наредне године почне прва фаза вриједна три милиона марака за уређење корита ријеке Укрине од Новог моста ка Беглуцима", рекао је Симић.