latinica  ћирилица
19/05/2018 |  10:23 ⇒ 21/05/2018 | 11:16 | Аутор: РТРС

Мирно у избјегличком центру у Салаковцу; Туча у Бихаћу

У избјегличком центру у Салаковцу код Мостара, у који су стигли мигранти, ситуација је јутрос мирна, а током дана биће настављена њихова регситрација коју врши Министарство безбједности БиХ, рекао је руководилац центра Един Дењо.
Мигранти, Мостар - Фото: СРНА
Мигранти, МостарФото: СРНА

Дењо је навео да хране има довољно, да су сви мигранти љекарски прегледани, те да ће данас почети добијати средства против шуге и вашки, јавили су федерални медији.

- Све је мирно и надамо се, али и радимо на томе, да тако остане - истакао је Дењо.

На питање је ли тачно да је синоћ неколико миграната прескочило ограду Центра и побјегло, Дењо је рекао да им је синоћ свима објасно да нема потребе за тим, те да имају слободу изласка и кретања до 22 часа.

Центар у Салаковцу у осам објеката има капацитет око 290 мјеста. Ту већ борави четрдесетак избјеглица, претежно с Косова, а због јучерашњег доласка 270 миграната подигнути су и шатори да би сви били смјештени.

Припадници МУП-а Херцеговачко-неретванског кантона јуче су зауставили конвој од пет аутобуса са мигрантима, који су кренули из Сарајева у Избјеглички центар у Салаковцу. Мигранти су заустављени на Иван-седлу. Послије вишечасовног чекања они су пропуштени према Мостару.

Комесар кантоналног МУП-а Илија Ласић саслушан је јуче у просторијама Агенције за истраге и заштиту БиХ у Мостару у вези са околностима блокаде уласка миграната у Херцеговачко-неретвански кантон.

Јуче је у физичком обрачуну миграната који су смјештени у Ђачком дому у Бихаћу једно лице лакше повријеђено, док је шест лица приведено у полицијску станицу.

У међувремену, Амбасаде Француске, Италије, Њемачке, САД, Велике Британије, Делегација ЕУ у БиХ, те ОХР саопштили су да власти у БиХ на свим нивоима не треба да политизују питање миграција.

Извор: РТРС/СРНА