latinica  ћирилица
18/05/2018 |  16:19 ⇒ 18:14 | Аутор: РТРС

Воћари се надају добром приносу

Према свим показатељима, овогодишњи род у приједорским воћњацима биће и више него добар. За разлику од претходних година, када је мраз уништио воће, ове године се воћари надају добром приносу. Ипак, кажу, главни провлем биће откуп и пласман производа.

Илинка Мацура, узгаја крушке, шљиве, јабуке, брескве и нектарине. Претходних година принос је био занемарив, међутим, каже, ова година биће много боља.

"Надамо се да неће бити временских неприлика које ће нешто урадити, десетковати, или шта ја знам, можда леда па да оштети воћњаке, можда јака суша па да то мало успори", рекла је Мацура.

Ипак, опрез је нопходан, јер поред могућих временских неприлика, воћу би у овој фази могле да наштете и разне болести и штеточине. Струка препоручује превентивну заштиту.

" Код јабуке и крушке јако је битно због могуће појаве чађаве краставости плода, против крушкине буве, и јако је битно да се код јабуке уради заштита против вентурије", нагласио је пољопривредни инжењер Дајана Тубин.

Иако воћари очекују добар принос, зарада је и даље упитна, јер су суочени са старим проблемом – несигурним пласманом производа. У Приједору је недавно основана и пољопривредна задруга "Кооператива", која се бави пласманом производа. 

"Ми складишних капацитета немамо, морамо рјешавати директно са њиве. Тако да долазимо у ситуацију да у том моменту када је берба имамо вишак робе. Наравно, то утиче на цијену", каже предсједник Удружења воћара Приједор Младен Марјановић. 

Иако на откуп воћа не може да утиче, град Приједор кроз подстицаје помаже воћарску производњу, а у плану је и градња хладњаче која ће олакшати складиштење воћа.

У 2018. години, у биџету града планирано је око 50 хиљада КМ за унапређење воћарства, 20 хиљада за подизање нових засада воћа, и око 20 хиљада за успостављање система наводњавања", навео је шеф Одјељења за привреду града Приједора Раде Росић.

На подручју Приједора око 80 воћара на површини од око 160 хектара бави се интензивном производњом. Најзаступљеније су шљива, крушка, јабука, јагода и малина.