latinica  ћирилица
18/05/2018 |  15:25 ⇒ 21/05/2018 | 11:18 | Аутор: РТРС

Мигранти стигли у избјеглички центар Салаковац, саслушан Ласић (ФОТО)

Око 270 миграната који су јутрос конвојем аутобуса транспортовани из импровизованог шаторског насеља код сарајвеске вијећнице, стигли су у Избјеглички камп Салаковац код Мостара. Комесар полиције Министарства унутрашњих послова Херцеговачко-неретванског кантона Илија Ласић саслушан је вечерас у Мостару.

Сада су у надлежности Министарства безбједности БиХ, чији службеници би требало да изврше регистрацију.

Комесар полиције Министарства унутрашњих послова  Херцеговачко-неретванског кантона Илија Ласић саслушан је вечерас у Мостару у просторијама Агенције за истраге и заштиту БиХ због тога што је кантонална полиција данас  зауставила мигранте који су били упућени у камп у Салаковцу, јавља дописник Срне.

Ласић је саслушан у својству свједока у вези са данашњим догађајима, а по наредби тужиоца Тужилаштва БиХ Мерисе Нуркић.

Аутобуси су стигли у Салаковац под јаком полицијсом пратњом.

Мигранти су ушли у избјеглички центар, а за њима и представници УНХЦР-а.

"Пошли смо у камп у Мостар. Не знам гдје је то, дошли смо овдје прије сат времена. Једни кажу да ћемо ићи у Мостар, други да ће нас водити у Србију. Већ сат времена смо овдје и не знамо шта да радимо. Људи су уплашени. Не знају гдје ће ићи. Дјеца сједе на путу без хране. Али ево сада, кажу храна стиже", рекао је Касим из Пакистана.

"Нисам знала шта се дешава, једноставно сам објаснила њима да је то нека пауза, да не би испало да не би ескалирало. Да запале цигарету и да оду у толает, онда послије 15 минута, видјела сам да је ситуација озбиљна, да морамо да се враћамо назад. Чекамо овдје да се нешто среди па настављамо пут, за камп надам се", изјавила је волонтерка Дениса Хасен.

Мигранти, Мостар

Неколико миграната побјегло из кампа Салаковац

Неколико миграната прескочило је ограду и побјегло из кампа Салаковац у Мостару, јавља Н1 телевизизија.

Према истом извору, овај догађај још није пријављен Министарству унутрашњих послова /МУП/ Херцеговачко-неретванског кантона.

Срна није могла добити потврду у Министарству безбједности БиХ да је неколико миграната побјегло из избјегличког центра Салаковац који је у надлежности тог Министарства.

Пет аутобуса са мигрантима зауставила је јутрос полиција ХНК и забранила им пролаз у овај кантон.

Мигранти су рано јутрос, по одлуци институција БиХ, кренули из шаторског насеља у центру Сарајева према Салаковцу.

Из кабинета предсједника Владе ХНК саопштили су да покушај довођења већег броја миграната у избјеглички камп Салаковац представља покушај дестабилизације овог кантона, те позвали одговорне институције БиХ да питање боравка миграната рјешавају на уставан и законит начин.