latinica  ћирилица
18/05/2018 |  09:16 ⇒ 09:18 | Аутор: СРНА

Оставка у филмском центру Србије због недовољне подршке "Дјеци Козаре"

Редитељ Жарко Драгојевић дао је оставку на мјесто предсједника конкурсне комисије Филмског центра Србије која одлучује о новцу за дугометражне филмове са националном темом, због недовољне подршке чланова Комисије за пројекат "Дјеца Козаре", сценаристе Арсена Диклића и редитеља Лордана Зафрановића.
Београд (Фото:beograd.in) -
Београд (Фото:beograd.in)

Драгојевић је за "Вечерње новости" рекао да пројекат о страдању српске дјеце на Козари није у прелиминарном изјашњавању добио већинску подршку петочлане комисије Филмског центра Србије и да му зато није преостало ништа друго него да се повуче због моралних и професионалних разлога.

"Дјеца Козаре су вансеријски сценарио, од којег вам, док га читате, застаје дах, и који би, ако би био реализован, уверен сам, засенио готово све што је до сада виђено о теми Другог светског рата. И то не само у српском и бившем југословенском филму, него, усуђујем се рећи, и европском", нагласио је Драгојевић.

Он напомиње да су "Дјеца Козаре" ушла у најужи круг и да се још одлучује, али да ће пројекат на крају вјероватно бити губитнички, јер му, како је навео, гласање неких чланова Комисије "личи на кување чорбе".

"Вечерње новости" пишу да се Драгојевић огласио званичним саопштењем о повлачењу због "личних и професионалних разлога" у тренутку када је јавни конкурс за државно финансирање и суфинансирање пројеката у завршници, а Комисија Филмског центра одлуку треба да објави до 6. јуна.

На конкурс за добијање финансијске подршке из државне касе пријављена су четири филма.