latinica  ћирилица
17/05/2018 |  17:20 ⇒ 20:28 | Аутор: РТРС

Хоће ли Ердоган у Сарајеву скупљати гласове себи или Бакиру Изетбеговићу!?

Уочи пријевремених предсједничких и парламентарних јунских избора у Турској и октобарских у БиХ, предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган у дворани Зетра одржаће предизборни скуп. И баш ту, окупиће турску дијаспору из Европе и симпатизере из БиХ. А хоће ли скупљати гласове себи и својој партији или Бакиру Изетбеговићу!? Од одговора је важније то што су Ердоганове предизборне скупове на својој територији, претходно забраниле чланице Европске Уније. А оно што не може у демократској Европи, може, ето, у БиХ!

Данима су турски медији славодобитно саопштавали како Ердоган одлази у Сарајево! Да у карневалу патриотизма, окупи дијаспору из цијеле Европе. И данима је срамотно “неупућена” сарајевска власт снисходљиво ћутала! А онда су и они обавијештени да ће страни државник, са својом свитом, прогазити њиховим улицама!

Нису се успротивили они! Али јесте званични Брисел. Из сједишта Европског парламента, извјестилац Кристијан Дан Преда упозорио је на све затегнутије односе Уније и Турске коју је оцијенио као проблематичну државу. Покушава Ердоган да дестабилизује Европу преко БиХ пријетећа, каже Преда.

Митинг је био у фокусу и скорашњег сусрета њемачке канцеларке Ангеле Меркел са трочланим бх. Предсједништвом. Канцеларка је претходно, баш као и власт у Аустрији и Холандији, забранила Ердогану предизборне митинге.

"Меркелова нам је постављала питања - да ли ће Ердоган доћи, да ли ће имати предизборни скуп, да ли смо га ми позвали итд. Ја сам јој одговорио да се ради о скупу на којем ће присуствовати господин Ердоган и ја са њим", каже члан Бакир Изетбеговић.

Али, Изетбеговић не одустаје. Са драгим гостом, бар према доступним информацијама, састаће се и у предсједничким одајама. Потом ће, као случајно, Ердоган у недјељну посјету болесницима сарајевског Клиничког Центра којим управља

"Два су разлога –за посјету Ердогана - један је да Ердоган покаже Европи да може имати митинг у Европи, а други да тим митингом подржи СДА на почетку официјелне предизборне кампање. И треће, што је скривени детаљ, да покуша да учини све да династију  Изетбеговић остави на власти", истиче Жарко Папић, политички аналитичар.

Недјељни митинг, извјесно је, распириће унутарбошњачку борбу за власт, произвести потресе унутар БиХ и реакције званичног Брисела. Од поданичког односа Бакира Изетбеговића према Ердогану, за сада је извјесно, корист ће имати само власници ћевабџиница, смјештајних објеката и менаџмент дворане.

А остатку Сарајлија за утјеху остају девастирана обећања и политичке акробације.