latinica  ћирилица
17/05/2018 |  16:50 ⇒ 16:57 | Аутор: СРНА

Обиљежено 26 година од оснивања Друге посавске бригаде (ФОТО)

Полагањем вијенаца и парастосом за погинуле борце Војске Републике Српске код Централног споменика у Шамцу обиљежено је 26 година од оснивања Друге посавске бригаде.
Обиљежавање 26 година од оснивања Друге посавске бригаде - Фото: РТРС
Обиљежавање 26 година од оснивања Друге посавске бригадеФото: РТРС

Осим бројних гостију из Брчког, Пелагићева, Брода, Петрова, Приједора, Милошевца и Модриче, обиљежавању је присуствовао предсједник Борачке организације Миломир Савчић.

У протеклом одбрамбено-отаџбинском рату погинуло је 448 бораца Друге посавске бригаде, 927 их је рањено, три се воде као нестала, а кроз бригаду је од 1992. до 1995. године прошло више од 7.500 бораца који су бранили линију дугу 142 километра.

Савчић је рекао да треба обиљежавати дане оснивања ратних јединица које су одиграле одлучујућу, историјску улогу у одбрани српског народа и одбрани територија гдје су живјели Срби и које су одлучујуће допринијеле стварању Републике Српске.

"Та три разлога су довољна да се са поносом и достојанством сјећамо наших погинулих сабораца из ове бригаде. То је огроман број људи погинулих за стварање српске државе", поручио је Савчић.

Он је истакао да се мора учинити све за побољшање положаја бораца.

Обиљежавање 26 година од оснивања Друге посавске бригаде (Фото: СРНА)

"Успјели смо да се нашим саборцима који су напунили 65 година призна дупли стаж и да их коначно уведемо у систем пензиско-инвалидског осигурања, а онда ћемо наставити да побољшавамо укупну ситуацију у којој ова популација живи и ради", наглашава Савчић.

Он напомиње да ће се посебно залагати за побољшање права демобилисаних бораца који су без посла, додавши да је то оно што данас треба рећи.

"Прилика је да упутимо поруку изабраним представницима народа који обављају најодговорније дужности да борцима одају признање не само од празника до празника, него да то буде свакодневна брига у рјешавању основих животних питања и оно што чини живот борца достојанственијим и квалитетнијим", каже Савчић.

Начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић истиче да је више од 7.500 бораца, који су прошли кроз Другу посавску бригаду, говори о масовности одговора српског народа у Посавини те 1992. године и пожртвованости бораца у одбрамбено-отаџбинском рату.

"Ми данас много година касније обиљежавамо тај дан сјећајући се свих који су дали животе да би ми у миру живјели на овим просторима у толеранцији са свим другим народима", каже Милићевић.