latinica  ћирилица
17/05/2018 |  16:17 | Аутор: СРНА

Лакетић: Први задатак комисије биће ажурирање мапе локација

Први задатак комисије за истрагу посљедица НАТО бомбардовања 1999. године по здравље људи и животну средину у Србији биће да ажурира мапу локација које су погодиле бомбе, а паралелно ће истраживати податке из здравствених установа, изјавио је кандидат за предсједника те комисије Дарко Лакетић.
НАТО бомбардовање Београда - Фото: Screenshot/YouTube
НАТО бомбардовање БеоградаФото: Screenshot/YouTube

"Ми већ имамо мапу локација, али је неопходно ажурирати и проверити, јер је тих локација много", рекао је новинарима у парламенту Лакетић, који је и посланик Српске напредне странке.

Он је истакао да локације треба утврдити не само на основу НАТО података, о томе гдје су бачени пројектили са осиромашеним уранијумом, већ и на основу истраживања и података које има Војска Србије и држава.

Лакетић је рекао да ће то бити полазни корак, а да комисију очекује комплексан посао.

"Позваћемо све релевантне стручњаке и лица која нам могу помоћи у откривању истине", рекао је Лакетић.

Он је објаснио да комисија има, прије свега, медицински и хумани аспект рада и најавио да ће, када посланици усвоје приједлог о формирању комисије, предложити чланове из редова власти и опозиције који ће бити од користи у професионалном смислу.

"То да ли ћемо успети или не, време ће показати, али је суштинска ствар да имамо повећану стопу оболевања и да се морају наћи узроци те повећане стопе. Имамо пример италијанске комисије, која је врло студиозно пришла том проблему, чија је комисија нашла ту узрочно-последичну везу", навео је Лакетић.

Према његовим ријечима, Србија ће усвојити методологију и начин истраге Италије, а један од првих свједока биће предсједник италијанске комисије Ђан Пјеро Скану.