latinica  ћирилица
17/05/2018 |  15:48 ⇒ 18:00 | Аутор: РТРС

Дводневна конференција у Бањалуци: Повезати образовни програм са тржиштем рада

Министарство просвјете и културе израдиће стандарде занимања и квалификација ученика средњих школа, ради повезивања образовног програма са тржиштем рада. Ово је и тема дводневне конференције у Бањалуци "Стандарди занимања и стандарди квалификација као веза тржишта рада и образовних програма".

Образовати кадар који ће служити својој сврси мотив је да се приступи новој изради стандарда занимања и квалификационог оквира, из чега би требало да произађу модернији наставни планови и програми и чиме ће практична настава бити заступљенија у смислу да се промијене садржаји према стандардима занимања и према захтјевима привредника, нагласио је министар просвјете и културе Дане малешевић.

"Ради се о машинству, шумарству и обради дрвета, пољопривреди, обради хране, угоститељству и туризму, текстилу и кожарству. И то нису сва занимања. Ми данас крећемо са обуком оних који ће радити на стандардима", додао је Малешевић.

Једну од водећих улога овога пута преузима привреда, која је већ учествовала у измјенама Закона о средњем образовању и васпитању. Сада су са Министарством ангажовани на измјени наставних планова и програма, као и уписа у средње школе. Из Уније удружења послодаваца Српске не крију незадовољство неквалитетним кадром који излази из средњих школа.

Саша тривић из Уније удружења послодаваца Српске истиче да се мора организовати заједно са школама, обављање праксе и тиме повезати значајније привреду и просвјету.

"У Србији је развијен ИТ сектор који извози око 800 милиона евра. Ми тог сектора уопште немамо, а основ да би се тај сектор развијао је школство“, каже Тривић.

Потребама локалне привреде годинама се прилагођава Средњошколски центар "Михајло Пупин" у Дервенти. Образују кадрове техничара мехатронике, електричара, техничара информационих технологија, обућара. Из ове установе поручују да је задовољство обострано.

Не треба изоставити чињеницу да су квалитетно знање, технологија и продуктивност пут до запослења и већих плата. За надати се да ће се овим водити и оних десетак хиљада ученика Српске, колико их ове године завршава основно образовање.