latinica  ћирилица
17/05/2018 |  15:18 ⇒ 17:58 | Аутор: РТРС

РУГИП са представницима херцеговачких општина: Ажурирати земљишне књиге

Најчешће тешкоће које успоравају рјешавање имовинско-правних односа су неажурне и застарјеле земљишне књиге и недостатак стручне радне снаге у надлежним службама. У Требињу су о овој и другим темама дискутовали представници Републичке управе за геодетске и имовинско правне са представницима својих подручних јединица и локалних управа.

Свака локална средина је специфична када је ријеч о стању у области иновинско-правних односа, што због карактеристика терена, посебних захтјева инвеститора, али и због неуједначене уређености и ажурности земљишних књига.

У Билећи су, на примјер, много урадили на успостави катастра непокретности, док у Фочи имају много захтјева, огромну територију, али мало стручњака.

Љиљана Алексић, шеф подручне јединице РУГИП Билећа истиче да тренутно обједињавају земљишно-књижну, грунтовну и катастарску евиденцију.

"То је једини прави начин да грађани своје проблеме ријеше брзо и ефикасно и што је њима сигурно најбитније - бесплатно", додаје Алексићева.

Радисав Машић, начелник општине Фоча истиче да имају много захтјева, али само два геометра.

"На жалост, немамо довољно запослених да би адекватно одговорили свим захтјевима грађана јер имамо само два инжењера геодезије", истиче Машић.

У Требињу је много захтјева за експороријацију, због убрзане градње, а сви ти предмети се рјешавају као приоритетни.

"До сада није било проблема, нигдје нисмо морали да улазимо у посјед са полицијом, јер грађани пристану на споразум", каже Слободанка Пудар Ивановић, шеф подручне јединице РУГИП Требиње.

У Херцеговини су с успјехом завршени велики процеси експропријације, попут оних за проширење рудника у Гацку, далековод Гацко-Невесиње или за градњу ХЕ Дабар.

"Најчешћи камен спотицања је ажурност књига. Данас ћемо да претресемо све предмете, поготово у којима су спорни имовинско-правни односи како би помогли да домаћи или страни инвеститори направе објекте да ли у Требињу или у некој другој херцеговачкој општини", истакао је Срђан Радуљ, замјеник директора РУГИП-а.

Ово је први у низу регионалних састанака, организованих у циљу рјешавања проблема у области експропријације земљишта и имовинско-правних послова.