latinica  ћирилица
17/05/2018 |  11:35 ⇒ 19:31 | Аутор: РТРС

Бањалука обиљежава Спасовдан (ФОТО)

Бањалука данас обиљежава крсну славу Града, Вазнесење Господње - Спасовдан.

У Саборном храму Христа Спаситеља служена је Света архијерејска литургија. Литургију је служио епископ бањалучки Јефрем, те епископи новограчаничко-средњозападноамерички Лонгин и канадски Митрофан. 

Бањалука: Света архијерејска литургија (Фото: РТРС)

Владика Јефрем је пожелио вјерницима да им овај празник буде благословен и да им да снаге да са више вјере и оптимизма носе свој живботни крст.

Освештано је славско жито и колач, а потом је кренула свечана литија. У свечаној литији су, осим градског руководства, учествовали и предсједник Српске Милорад Додик, бањалучки основци, чланови градских културно-умјетничких друштава, чланови Српског пјевачког друштва Јединство, припадници ОС БиХ, млади спортисти и грађани.

Бањалука: Спасовданска литија (Фото: РТРС)

Славу града заједно обиљежавају Град Бањалука и Српска православна црква - парохија Бањалучка.

Градоначелник Игор Радојичић честитао је Спасовдан свим Бањалучанима, као пријатељским градовима Источном Сарајеву и Београду.

- Симболика је да Спасовдан прослављају управо ова три града, која су битна за Републику Српску, Србију и српски народ - рекао је Радојичић.

Бањалука: Спасовданска литија (Фото: РТРС)

Свечаном славском ручку присуствовао је и предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић. Он је честитао Спасовдан свим грађанима Бањалуке.

Обиљежавање Спасовдана почело је синоћ културно-умјетничким програмом "У сусрет Спасовдану" и отварањем изложбе архивских докумената о патријарху српском Варнави. Градоначелник Бањалуке рекао је да је важно држати се традиције и да је обиљежавање славе нешто што је аутентично у традицији српског народа.

Радојичић је јуче најавио и да ће до краја године у Бањалуци бити реализовано низ пројеката, за шта ће бити издвојено више од 30 милиона КМ, као и више милиона КМ средстава која нису из градског буџета.

Честитку градоначелнику Бањалуке поводом крсне славе Града, упутио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.