latinica  ћирилица
17/05/2018 |  11:17 ⇒ 14:04 | Аутор: СРНА

Подгорица: Из породилишта отпуштена мајка са туђом бебом

Из породилишта Клиничког центра Црне Горе у Подгорици, због пропуста медицинске сестре, отпуштена је мајка са туђом бебом, али је пропуст одмах уочен и отклоњен, саопштено је из ове здравствене установе.

У Клиничком центру кажу да приликом јучерашњег отпуста медицинска сестра и породиља нису примијетиле да мајка и беба немају исти број.

"Пропуст је настао због несавјесног и неодговорног рада, јер се сестра није придржавала процедуре и протокола у вези са отпустима породиља и новорођенчади", наводи се у саопштењу.

У Клиничком центру кажу да је директор Клинике за гинекологију и акушерство о догађају одмах обавијестио менаџмент ове установе и да је против одговорне сестре покренут дисциплински поступак ради суспензије и промјене радног мјеста.

"Ово је јасан сигнал да додатно појачамо мјере безбједоносних процедура приликом отпуста", наводе у саопштењу и додају да ће убудуће приликом отпуста, осим мајке, присуствовати неонатолог и двије медицинске сестре.

У саопштењу се напомиње да је ово први пут да се овакав пропуст догоди у тој установи.

"Користимо и ову прилику да се још једном извинимо породиљи због непријатности", саопштили су из Клиничког центра.

ХРАПОВИЋ ТРАЖИ СМЈЕНУ ДИРЕКТОРА КЛИНИКЕ ЗА ГИНЕКОЛОГИЈУ И АКУШЕРСТВО

Министар здравља Црне Горе Кенан Храповић затражио је данас хитну смјену директора Клинике за гинекологију и акушерство у Клиничком центру Црне Горе у Подгорици због случаја замјене беба када је мајка отпуштена са туђом бебом.

Храповић је, након састанка са директором Клиничког центра Црне Горе Зорицом Ковачевић, затражио и утврђивање одговорности и казне за све актере овог догађаја, саопштено је из Министарства здравља Црне Горе.

"Недопустиво је да се у 21. вијеку дешавају овакви пропусти и за то терет одговорности морају понијети сви који учествују у организацији рада и надзору над спровођењем важећих протокола", наводи се у саопштењу.

Из Министарства исказују жаљење због непријатности коју је породица доживјела у највећој црногорској здравственој установи која иза себе има вишедеценијску традицију посвећеног односа према пацијентима.

Због пропуста у Одјељењу за терминску новорођенчад менаџмент Клиничког центра покренуо је кривични поступак против медицинске сестре, јер се основано сумња да је ријеч о саботажи, а не о случајном пропусту.

Дужности су разријешене начелница и главна сестра Одјељења и против њих су покренути дисциплински поступци, као и против љекара-неонатолога који је био дежурни спорног дана.