latinica  ћирилица
16/05/2018 |  22:16 ⇒ 22:53 | Аутор: СРНА

Источно Ново Сарајево: Додијељена признања појединцима и институцијама

На свечаној академији, поводом Спасовдана - крсне славе и Дана општине Источно Ново Сарајево, вечерас су уручена признања појединцима и институцијама који су допринијели развоју ове локалне заједнице.
Љубиша Ћосић на свечаној академији, поводом Спасовдана - Фото: СРНА
Љубиша Ћосић на свечаној академији, поводом СпасовданаФото: СРНА

Повеља општине додијељена је предсједнику Владе Републике Српске Жељки Цвијановић, која није била у прилици да лично преузме најзначајније признање ове локалне заједнице.

Повеља је додијељена и директору "Путева Републике Српске" Ненаду Нешићу, који је изразио захвалност и задовољство што је општина Источно Ново Сарајево препознала намјеру Владе Српске и овог предузећа да раде на развоју инфраструктуре и побољшању живота грађана.

Обраћајући се окупљенима, начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић рекао је да Спасовдан представља идеалну прилику да се на једном мјесту окупе суграђани, пријатељи и сви људи са којима ова општина контактира током године.

"Наш примарни циљ није да се окупљамо око Спасовданских свечаности, него и сваки дан у години, а окупљаћемо се само ако ми као општинска управа, која је носилац бројних активности у локалниој заједници, сваки дан будемо радили нешто ново", истакао је Ћосић.

Он је подсјетио да су у току радови на веома битним пројектима за ову локалну заједницу, који ће бити значајни за "20, 30, па и 50 година".

"Градимо нови градски трг, двије нове улице, спортску дворану, природни амфитеатар `Бели вук` на Тврдимићима, бројна игралишта, а завршавамо и Дом здравља и покрећемо нову пословну зону. Уводимо и ЛЕД расвјету, али и реализујемо још много других инфраструктурних пројеката", навео је Ћосић.

Он је захвалио предсједнику Републике Српске Милораду Додику и Влади Републике Српске без чије помоћи и подршке ти велики пројекти не би били оствариви.

Плакета општине уручена је Министарству за избјегла и расељена лица Републике Српске, књижевнику Душану Зуровцу, џудо тренеру Љубиши Мајдову, Школи за основно музичко образовање Источно Ново Сарајево, Ватрогасној бригади Источно Сарајево, те Удружењу пензионера Источно Ново Сарајево.

Вечерашњој свечаној академији присуствовали су посланик у Представничком дому парламента БиХ Сташа Кошарац, посланици у Народној скупштини Републике Српске Марко Видакивић и Данијела Мрда, начелиници сусједних општина, те представници вјерског и културног живота.

Честитке поводом крсне славе и Дана општине Источно Ново Сарајево упутили су предсједник Републике Српске Милорад Додик и предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловвић.

На Спасовдан, сутра у 9.00 часова биће служена света литургија у Храму Светог Великомученика Георгија у Миљевићима.

Према програму Спасовданских свечаности, у 11.30 часова у Спомен-капели погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата предвиђено је служење парастоса и полагање вијенаца погинулим борцима Прве сарајевске механизоване бригаде.

Славска литија сутра креће испред зграде општине у 18.00 часова, а послије тога биће положени вијенци на споменик "Слава српском борцу", преко пута зграде општине.

Годишњи концерт Културно-умјетничког друштва "Славија" биће одржан у истоименој спортској дворани у 20.00 часова.

У петак, 18. маја, у оквиру Спасовданских свечаности у вртићу "Патријарх Павле" у 11.00 часова почеће манифестација Дјечији дан.

Истог дана у 19.00 часова у Културном центру биће отворена изложба фотографија под називом "Монографија Источног Новог Сарајева".

У суботу, 19. маја, предвиђен је Дан спорта од 10.00 часова у парку "Гаврило Принцип", а Дан изворне пјесме биће одржан у мјесној заједници Топлик-Тилава са почетком у 17.00 часова.

Спасовданске свечаности завршавају се у недјељу, 20. маја, служењем литургије у Храму Светог Варнаве Исповједника на Врањешу у 9.00 часова.