latinica  ћирилица
16/05/2018 |  14:01 ⇒ 14:21 | Аутор: Б92

Курц: Србија је земља која предњачи на Балкану

Аустријски канцелар Себастијан Курц оцијенио је у Софији, након састанка са предсједником Србије Александром Вучићем, да је Србија земља која предњачи на Балкану.
Себастијан Курц и Александар Вучић (Фото:Tanjug, Dimitrije Goll) -
Себастијан Курц и Александар Вучић (Фото:Tanjug, Dimitrije Goll)

Како б92.нет сазнаје Вучић ће се сутра у Софији састати, у одвојеним сусретима, са високом представницом ЕУ Федериком Могерини и британском премијерком Терезом Меј.

- Србија се налази на добром путу. Предсједник Вучић покренуо је бројне реформе, имамо позитиван економски тренд. Жељели бисмо да и у другим земљама Западног Балкана видимо исто. Потребно је да иамо земље које предњаче, а Србија је свакако држава која је на челу, подвукао је он.

Курц је похвалио и билатералне односе са Србијом, рекавши да је Беч захвалан на добрим односима.

- Радује нас позитивна улога председника Вучића у региону. Надамо се да ће се приближавање Србије ЕУ наставити даље позитивно, објаснио је он.

Курц је рекао да од сутрашњег Самита ЕУ- Западни Балкан очекује уношење нове динамике у процес приближавања земаља региона Унији. Рекао је да је и даље циљ пријем нових чланица са Западног Балкана 2025.

Предсједник Србије изразио је задовољство што је имао могућност да разговара са Курцом о разним питањима.

- Веома смо захвални њему, али и влади Аустрије, на великој подршци европском путу Србије. Разговарали смо и о регионалним питањима, мигрантској кризи и усагласили много тога. Надамо се и очекујемо да ћемо и даље добијати подршку Аустрије, казао је он.

Од сутрашњег Самита у Софији Вучић, како је истакао, очекује да дефинише да је будућност Западног Балкана пут ка ЕУ, иако знамо да је пуно посла пред нама.