latinica  ћирилица
16/05/2018 |  13:14 | Аутор: ТАНЈУГ

Хан: Договор пишу Београд и Приштина

Комесар за преговоре о проширењу Јоханес Хан каже да дугорочно рјешење за нормализацију односа између Београда и Приштине подразумеијва одрживо и реалистично рјешење засновано на међународном праву.

Јоханес Хан је у интервјуу за Танјуг рекао да је сљедећи корак подизање нормализација на свеобухватни ниво, а на двјема странама је, каже, да уз помоћ Федерике Могерини дефинишу садржај правно обавезујућег споразума.

Оцијенио је да је досадашњи ток дијалога Београда и Приштине уз посредовање високе представнице ЕУ довео до значајне нормалзације односа двије стране, те понавио да ће од свеобухватне нормализације односа добробит имати и Београд и Приштина и да ће то бити од виталног интереса за наставак њиховог европског пута.

Поводом медијских спекулација да је у рјешавању косовског питања "у игри" и могућа замјена територија, оцијенио је да не вјерује да стране у дијалогу желе да о својој преговарачкој стратегији дискутују преко медија.

- Дијалог о нормализацији односа Београда и Приштине коме посредује ЕУ за циљ има промоцију одрживе сарадње између двије стране, помоћ у остварењу напретка на путу ка ЕУ и побољшање живота људи. То је оно што се рачуна. Дугорочно рјешење подразумијева одрживо и реалистично рјешење засновано на међународном праву" - закључио је Хан.

Навео је да оно што ЕУ сада очекује у оквиру дијалога јесте да се договор о Заједници српских општина у потпуности примијени без одлагања.

- Договор предвиђа да се нацрт статута ЗСО изради за четири мјесеца од почетка рада на нацрту. Косовски премијер дао је мандат Управљачком тиму да почне рад на нацрту 4. априла што значи рок до 4. августа - каже комесар за проширење.

Хан није одговорио на питање Танјуга шта ће бити уколико се задани рок за израду статута ЗСО пробије, нити да ли ће такав чин обесмислити читав ток дијалога.

"Циљ самита у Софији нова енергија"

Када је ријеч о предстојећем самиту ЕУ - западни Балкан који се одржава 17. маја у Софији, Хан каже да ће то бити још једна историјска одредница у односима ЕУ и западног Балкна.

- Циљ самита је да унесе нову енергију у односе ЕУ и западног Балкана. Самит ће потврдити европску перспективу западног Балкна и фокусирати се на програм повезивања. Боље повезивање које обухвата путеве, жељезницу, енергетске мреже, али и дигитално тржиште, економску интеграцију као и међуљудске контакте - кључ је за остваривање пуног економског потенцијала региона - каже комесар.

Непосредно пред одлазак у Софију, Хан је најавио да ће на самиту Европска комисија представити обиман финансијски пакет који ће подржати кључне пројекте у области повезивања на западном Балкану, ојачати регионалну сарадњу и помоћи да се регион још чвршће веже за ЕУ.

Када је о сличностима и разликама између Солунског и Софијског самита реч, наглашава да је "јасна паралела то што ће се лидери земља чланица ЕУ састати са својим колегама са западног Балкна и нагласити посвећеност ЕУ партнерима у региону".

- Што се разлика тиче, самит у Софији ће јасан фокус имати на пројектима од заједничког интереса у областима безбједности и повезивања. Надам се да ће самит оставити историјски траг показујући појачани ангажман ЕУ у региону. Исто тако очекујем да ће земље региона искористити историјску прилику и тренутак створен новом стратегијом о западном Балкану и испоручити реформе неопходне за интеграцију региона у Европу - каже Хан.

Поред многих коментара да тај самит неће пружити директну подршку процесу проширења ЕУ, као и да нови нацрт буџета ЕУ до 2027. године није предвидео новац за евентуалне будуће чланице, Хан каже да "порширење остаје кључуно у односима ЕУ према западном Балкану" и да се то рефлектује и кроз Стратегију проширења и нови буџет ЕУ.

- Као прво, предложена нова конструкција дипломатских инструмента ЕУ фокусира се на приоритете што укључује и западни Балкан и повећава фондове за регион. Истовремено, члан 19 предложеног буџета црно на бијело каже да ће бити прерађен уколико дође до пријема нових чланица. Тачно то се догодило и када је Хрватска 2013. године ушла у ЕУ - закључио је Хан.