latinica  ћирилица
16/05/2018 |  10:01 ⇒ 22:49 | Аутор: РТРС

НСРС усвојила ребаланс Буџета за ову годину

Народна скупштина Републике Српске усвојила је данас по хитном поступку ребаланс буџета Српске за ову годину, који је за 87 милиона КМ виши од усвојеног и претежно је усмјерен на инвестиције. Након гласања, предсједник Народне скупштине Српске Недељко Чубриловић закључио је рад 27. посебне сједнице.

15.30 - Буџет без ребаланса износио је 3,3 милијарде КМ. Посланици опозиције гласали су против ребаланса буџета.

Посланици су по хитној процедури усвојили и Закон о измјенама Закона о извршењу буџета Републике Српске за ову годину, који обезбјеђује извршење ребаланса буџета.

Народна скупштина усвојила је одлуку о дугорочном задуживању Републике Српске за 2018. годину, којом се врши измјена максималног износа дугорочног задуживања Српске за ову годину са 477.000.000 КМ на износ до 540.126.000 КМ.

Усвојен је Закон о измјени Изборног закона Републике Српске по хитном поступку, ради усклађивања са законима о градовима Бијељина, Приједор, Требиње, Добој и Зворник којима су те локалне заједнице стекле статус града.

По хитном поступку усвојен је Закон о измјени Закона о приватизацији државних станова, којим је предвиђено да рок за закључивање уговора о откупу станова буде помјерен са 30. јуна ове на 30. јун 2020. године.

Прихваћена је информација о проведеној процедури јавне набавке путем конкурса за израду идејног урбанистичко-архитектонског рјешења Меморијалног центра у Спомен-подручју Доња Градина.

Именовано је и радно тијело за надзор над прикупљањем и расподјелом средстава Фонда солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству, а предсједник тог тијела биће Желимир Нешковић из СДС-а.

15.00 - Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић истакао је данас да је рад под шифром "А8888" добио награду од 15.000 КМ на конкурсу за израду идејног урбанистичко-архитектонског рјешења Меморијалног центра у Спомен-подручју Доња Градина. Малешевић је у Народној скупштини Републике Српске рекао да ауторски тим овог рада чине дипломирани инжењери архитектуре Марина Радуљ, Маја Милић Алексић, Милана Недимовић, Слободан Пеулић, а сарадник је студент архитектуре Маја Радмановић.

Посланици ће се, након што је размотрена ова информација, изјашњавати о апсолвираним тачкама дневног реда.

13.29 - Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија је, у завршној ријечи о приједлогу ове одлуке, истакао да ће бити поносан на Владу уколико успије легитимисати Српску на међународном финансијском тржишту, што ће бити огромна помоћ и олакшање свакој будућој влади, без обзира на то ко је чинио.

"То ћемо урадити, не због ове владе, већ будућих влада", навео је Тегелтија.

Када је ријеч о горњем нивоу задуживања, Тегелтија је навео да се Српска креће око 41 одсто јавног дуга.

"Јавност мора знати и да у вези са овом одлуком нема додатног задуживања, односно да не повећавамо задуживање", рекао је Тегелтија, који је напоменуо да је ограничење задужења Српске 565 милиона КМ и "ни марке изнад тога".

12.55 - Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија рекао је да Српска планира да прода обвезнице на међународном финансијском тржишту, јер су ограничени капацитети домаћег тржишта, а постоји и ограничење изложености банака према јавном сектору Српске.

Тегелтија је навео да је БиХ једина земља региона која још није изашла на међународно финансијско тржиште.

Он је рекао да је један од разлога за то и међусобни односи у БиХ, с обзиром на то да постоје три нивоа власти који одобравају одлуке о задужењу.

Посланик НДП-а Драган Чавић рекао је да одлука о дугорочном задужењу има недостатке, јер није у складу са Законом о буџетском систему, као што у складу с тим законом није ни предложени ребаланс буџета.

"У складу с тим законом није био ни буџет који сте усвојили скупштинском већином", навео је Чавић.

11.30 - Посланик СНСД-а Сњежана Келечевић каже да је Приједлог одлуке о измјени Одлуке о дугорочном задуживању Републике Српске за ову годину, којим је предвиђен и излазак на међународно финансијско тржиште, храбра одлука.

"Не сматрам да је то погрешно и алармантно ако имамо повећање прихода", рекла је Келечевићева.

Посланик Српске радикалне странке Републике Српске Миланко Михајилица сматра да се одлука о дугорочном задуживању доноси због тога што је изборна година и да она има предизборни карактер.

Посланик СДС-а Недељко Гламочак упитао је да ли је "за Српску добар овај самостални излет на међународно финансијско тржиште", као и продаја обвезница Српске.

"Са којом ми то храброшћу самостално излазимо са обвезницама на то тржиште без гаранције и сигурности", упитао је Гламочак.

10.48 - Шеф Клуба посланика СДС-а Вукота Говедарица рекао је да Клуб посланика ове странке неће прихватити Приједлог одлуке о измјени Одлуке о дугорочном задуживању Републике Српске за ову годину, јер Влада. како каже, скоро половину изворних прихода у буџету троши на отплату дугова.

"То је неприхватљиво и то треба мијењати", навео је Говедарица.

10.33 - Приједлогом одлуке о измјени одлуке о дугорочном задуживању Републике Српске за 2018. годину врши се измјена максималног износа дугорочног задуживања Српске за ову годину са 477.000.000 КМ на износ до 540.126.000 КМ. Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија је, образлажући приједлог ове одлуке у Народној скупштини, рекао да је разлог за проширење оквира за дугорочно задуживање Српске у овој години опредјељење Владе Српске за смањење нивоа краткорочног задуживања.

..........................................................................................................................................

Биће разматрана и информација о спроведеној процедури јавне набавке путем конкурса за израду идејног урбанистичко-архитектонског рјешења Меморијалног центра у Спомен-подручју Доња Градина.

У јучерашњој расправи о ребалансу буџета опозиција је изнијела низ критика, сматрајући да су подаци у документу нетачни. Консолидовани буџет за ову годину увећан је за 87 милиона КМ, па ће износити три милијарде 434 милиона КМ.

Планирани буџетски суфицит је 139 милиона КМ, што је 14 милиона више у односу на суфицит који је пројектован буџетом.

Према ријечима ресорног министра Зорана Тегелтије, највећи дио новца од повећања прихода, који је Српска остварила, биће усмјерен у капиталне пројекте.

Из власти су поручили да је већи приход у буџетској каси резултат развоја привреде.

Премијерка Жељка Цвијановић истакла је да је опредјељење Владе стабилно функционисање буџета и опоравак привреде.

Оба блока уложила су амандмане на овај текст.

Пренос скупштинског засједања гледајте на РТРС плус.