latinica  ћирилица
15/05/2018 |  22:34 | Аутор: СРНА

"Добар почетак преговора о спасавању нуклеарног споразума"

Иран и европске силе су направили добар почетак у разговорима о томе како спасити споразум о нуклеарном програму Техерана, изјавио је ирански министар спољних послова Мохамед Џавад Зариф.
Мухамед Џавад Зариф ,ирански министар спољних послова (фото: www.aktuelno.net) - Фото: РТРС
Мухамед Џавад Зариф ,ирански министар спољних послова (фото: www.aktuelno.net)Фото: РТРС

Он је након састанка са министрима спољних послова Њемачке, Француске и Велике Британије Хајком Масом, Жан-Ив ле Дријаном и Борисом Џонсоном и високим представником ЕУ за спољну политику и безбједност Федериком Могерини у Бриселу рекао да су стране на правом путу и да много тога зависи од ствари које се могу урадити у наредних неколико седмица.

Могеринијева је изјавила да ЕУ не може да пружи правне и привредне гаранције Ирану, али да је озбиљна у тражењу начина да одржи проток инвестиција и да ће у наредних неколико седмица представити мјере за њихово одржање.

Она је рекла да је група сачињена од три државе и ЕУ дала задатак стручњацима да одрже пословање са Ираном и да ће се група идуће седмице у Бечу састати на нивоу замјеника министара спољних послова.

"Радимо на томе да пронађемо практично рјешење. Разговарамо о рјешењима да одржимо споразум у животу", рекла је Могеринијева на конференцији за новинаре и додала да ће се донесеним мјерама тражити да се Ирану дозволи наставак извоза нафте и да се дозволи рад европским банкама.