latinica  ћирилица
15/05/2018 |  21:37 | Аутор: Б92

Први Манчинијев корак – повратак Балотелија у репрезентацију

Нови селектор фудбалске репрезентације Италије Роберто Манчини планира разговор с нападачем Мариом Балотелијем о повратку у национални тим.
Марио Балотели (Фото: epa/Matteo Bazzi) -
Марио Балотели (Фото: epa/Matteo Bazzi)

Манчини намјерава да ојача екипу која није успјела да се пласира на Свјетско првенство, први пут послије шест деценија.

Балотели није наступао за национални тим од Свјетског првенства 2014. године, али је увијек имао добру сарадњу с Манчинијем који га је тренирао у Интеру и Манчестер ситију.

"Балотели је италијански фудбалер. Свакако ћемо га узети у разматрање и покушати да га вратимо у репрезентацију. Он је један од играча којег желимо да видимо у форми каквој је био на Европском првенству 2012. године под селектором Чезаром Пранделијем", рекао је Манчини на званичној промоцији у Фиренци.

На Европском првенству 2012. године Балотели је био један од најзаслужнијих играча на путу Италије до финала. Он је постигао 13 голова на 33 наступа за "азуре", а претходне сезоне у Ници имао је запажену улогу.

Манчини је са ФС Италије потписао двогидшњи уговор, уз могућност продужетка сарадње до Светског првенства 2022. године у Катару. Наводно ће зарађивати два милиона евра по сезони, што је знатно мања зарада него док је до скора обављао тренерски посао у Зениту из Санкт Петербурга.

Он је у понедјељак споразумно раскинуо уговор са Зенитом.

"Одустао је од великих примања зарад овог посла. То свједочи о његовој потпуној одлучности и жељи да преузме репрезентацију Италије", рекао је комесар ФС Италије Роберто Фабричини.

Манчини је рекао да му је главни циљ освајање ЕП 2020. године.

"Дуго нисмо освојили Европско првенство (Италијани су једину титулу на ЕП освојили 1968. године на домаћем терену) и то је поред Лиге нација, наш примарни циљ", рекао је Манчини.

Овај 53-годишњи тренер селекторско мјесто преузео је од Дјан Пјера Вентуре, који је отпуштен у новембру послије неуспјеха у квалификацијама за Свјетско првенство.

"Мислим да је ово прави тренутак за мене да преузмем овај посао. Налазимо се у тешким временима и предстоји нам много посла. Желим да вратим Италију на место које јој припада, а то је у сам свјетски и европски врх", рекао је Манчини.

Он је додао да је јако битно извршити смјену генерација, односо прикључити млађе играче "А" селекцију.

"Важно је да свако ко носи овај дрес то чини са поносом, да му срце буде пуно, јер је сан сваког младог фудбалера да обуче дрес с националним грбом. Морамо да направимо екипу за године пред нама, тако да ће свакако бити млађих играча у селекцији", рекао је нови селектор Италије и додао да ће и ветерани попут Данијеле Де Росија такође бити у саставу, уколико су најбољи у том тренутку.

Он је током каријере тренирао Фиорентину, Лацио, Интер, Манчестер сити и Галатасарај, а недавно је напустио и Зенит из Санкт Петербурга. Свој деби на клупи Италије имаће 28. маја у Швајцарској у пријатељској утакмици против Саудијске Арабије.