latinica  ћирилица
15/05/2018 |  19:17 | Аутор: СРНА

"Калдера компани" представила јединствен систем противградне заштите

Компанија "Калдера компани" из Лакташа представила је на Међународном пољопривредном сајму у Новом Саду јединствени систем противградне заштите који нимало не заостаје за свјетским трендовима у тој области, изјавио је директор овог предузећа Драго Станивуковић.
Аутоматски противградни лансер - Фото: архив
Аутоматски противградни лансерФото: архив

"`Калдерин` аутоматизовани систем противградне заштите који смо представили на Међународном пољопривредном сајму значајан је по томе што се њиме може правовремено дејствовати ракетама, на право мјесто и спријечити штета коју носе градоносне непогоде", рекао је Станивуковић за Срну на штанду Привредне коморе Републике Српске.

Он тврди да тај противградни систем у потпуности елиминише кашњење у испаљењу ракета у градоносне облаке.

"Кад се из ручних лансера гађа и кад то чине противградни стријелци долази до кашњења, па је испаљење ракета често узалудно или су се дешавали промашаји градоносног облака. Наш систем потпуно елиминише кашњење у испаљивању, због чега је веома ефикасан у заштити од града", каже Станивуковић.

Он истиче да се системом управља из једног центра, чиме је смањена могућност људске грешке.

"У центру се обрађују сигнали са радом метеоролошких радара и тако се позиционира и лоцира градоносни облак. Потом се даје налог лансерима у окружењу да дејствују на тачно одређено мјесто и у тачно одређеном тренутку. Тиме се готово у потпуности искључује могућноост људске грешке, а противградна заштита показује сву своју ефикасност", рекао је Станивуковић.

Он је навео да је "Калдерин" противградни систем већ испробан у општини Лакташи.

"Противградни систем већ је испробан у Лакташима. Он има 10 лансера повезаних у један систем. Територија је покривена радаром високе технологије, америчке производње. Лоциран је на Борју, а домет му је 250 километара. Тренутно градимо још један метеоролошки радар на Јахорини, што ће још више побољшати противградну одбрану", каже Станивуковић.

Директор "Калдера компани" наводи да компанија постоји већ 27 година и да јој је сједиште у Лакташима.

"Бавимо се производњом електроенергетске опреме, а аутоматизована противградна заштита је наша нова производна линија. Кад је у питању електроенергетска опрема, без претјеривања могу рећи да је `Калдера компани` лидер у региону што се тиче производње опреме ниског и средњег напона", каже Станивуковић.

Према његовим ријечима, "Калдера компани" је овлаштени партнер њемачког "Сименса":

"Производимо по лиценци `Сименса` средњонапонска постројења, а имамо и сопствену развојну линију. Наши развојни тим инжењера развио је средњонапонске ћелије за примарну дистрибуцију. Оне су испитане у међународно акредитованим лабораторијама широм Европе", каже Станивуковић.

Он наводи да производи "Калдера компани" својим квалитетом и постојаношћу освајају, како тржиште БиХ и Србије, тако и тржишта Њемачке и Швајцарске.

"На тржишту Швајцарске продајемо кабловксе канале, а на тржишту Њемачке аутоматске магацине за алатне машине, филтере за уља и емулзије, такође, за алатне машине, електро-разводне ормаре ниског и средњег напона, као и другу опрему", навео је Станивуковић.

Он је изразио очекивање да ће наступ на Пољопривредном сајму повећати учешће производа "Калдера компани" на тржишту Србије.

"Очекујем повећање учешћа лепезе наших производа на тржишту Србије, а самим тим и на тржиштима европских региона", рекао је Станивуковић.

У Новом Саду данас је отворен 85. Међународни пољопривредни сајам који је једна од највећих смотри аграра и агробизниса у Југоисточној Европи.

Осим из Србије, своје производе на Пољопривредном сајму излаже 1.500 излагача као и 60 земаља Европе и свијета.

Републику Српску на Пољопривредном сајму на штанду Привредене коморе Републике Српске представља осам фирми.