latinica  ћирилица
15/05/2018 |  18:01 ⇒ 21/05/2018 | 11:22 | Аутор: СРНА

Мектић: Могуће и затварање границе за мигранте

Савјет министара усвојио је данас нацрт информације са приједлогом мјера које треба да буду хитно предузете са фокусом на незаконите мигранте и пропусност границе, којом се, како је појаснио министар безбједности БиХ Драган Мектић, предвиђа и могућност затварања границе БиХ.
Драган Мектић - Фото: РТРС
Драган МектићФото: РТРС

Он је оцијенио да се у окружењу ствара атмосфера да БиХ на неки начин буде жртва мигрантске кризе, да неке државе на путу балканске руте олако прилазе овом проблему и пуштају мигранте да долазе до БиХ.

Мектић је позвао све институције и нивое власти у БиХ да се укључе у рјешавање овог проблема, да се не би дозволило да БиХ постане простор у којем ће се концентрисати велики број миграната без икаквог рјешења.

"Усвојили смо нацрт овог плана. Вјероватно је да ће бити и неких корекција у самом плану, али је суштина у томе да ћемо се искључиво фокусирати на
границу, односно могућност њеног затварања", рекао је Мектић новинарима у Сарајеву.

Он је додао да има информацију да је Србија ових дана распустила своје имиграционе центре, да велики број тих миграната лута регионом, те очекује да ће мигранти у већем броју да крену према БиХ, а да се они који су већ у БиХ концентришу према Сарајеву.

"Проблем морамо рјешавати у координацији и на свим нивоима заједничким напорима", навео је Мектић и нагласио да БиХ неће дозволити да буде жртва неодговорног понашања било које земље када је ријеч о проблему мигрантске кризе.

"Ако не буде коректне сарадње, ићи ћемо дотле да све усмјеримо на затварање наше границе", поручио је Мектић.

Он је појаснио да то значи укључивање свих капацитета који су на располагању и у складу са законом, али истовремено ће се ићи и са поруком према Европској унији, јер је, како је оцијенио, ријеч о проблему који није искључиво у власништву региона или БиХ, већ управо ЕУ.

"Овај проблем ни на који начин не треба да се рефлектује на било коју земљу у региону. Овдје је намјера да ти људи дођу до ЕУ и ми смо жртва у тим њиховим настојањима. ЕУ се мора изјаснити о том проблему јер он почиње из Грчке, односно, ЕУ", истакао је Мектић.

Мектић је рекао да ће се радити на јачању капацитета институција БиХ, како Граничне полиције, тако и Службе за послове са странцима.

Кад је ријеч о збрињавању постојећих миграната у БиХ, Мектић је нагласио да је договорено уклањање шаторског насеља из Сарајева, те обезбјеђивање таквих капацитета да се онемогући мигрантима да бораве у парковима и на улицама градова, већ у центру који је за то намијењен.

"Мигранти ће морати да се склоне са улица и паркова. Ми ћемо им обезбиједити услове у складу са међународним стандардима. Пружићемо им све услове - храна, хигијена и медицинско збрињавање и они ће морати у тај смјештај. Не могу они у нашој земљи одлучивати гдје ће и како боравити", рекао је министар безбједности.

Он није искључио да ће мигранти бити и присилно пребацивани у центре напомињучи да постоји могућност да им се промијени статус азиланта - илегалног мигранта, те ограничити кретање и стављање под надзор.

"Не можемо дозволити да они не поштују законе ове земље", додао је Мектић, наглашавајући да очекује да допуњен и дорађен извјештај буде потврђен на наредној сједници.

Мектић је напоменуо да је на данашњој сједници Савјета министара било ријечи и о смјештају Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података /ИДДЕЕА/ БиХ, напомињући да се за доношење коначне одлуке очекује додатна информација из ове агенције.