latinica  ћирилица
15/05/2018 |  17:23 | Аутор: Kurir

Кина: Копилот висио кроз разбијени прозор на 9.700 метара (ВИДЕО)

У несвакидашњој незгоди приликом пуцања прозора у кокпиту кинеског авиона, копилот је буквално био усисан до пола кроз настали отвор, и то на висини од 9.700 метара.
Пукло вјетробранско стакло на кинеском авиону - Фото: Screenshot/YouTube
Пукло вјетробранско стакло на кинеском авионуФото: Screenshot/YouTube

Пилот Сечуан ерлајнза успио је безбједно да приземљи авион упркос екстремним условима и леденој температури којој је био изложен, а сем копилота и још једног члана посаде, који зу задобили мање повреде, нико од 119 путника није био повријеђен.

Авион је летио од кинеског града Чунгкин до Ласе на Тибету, када је предње стакло у кокпиту изненада пукло.

Лиу Шунаџан, пилот који је успио да спусти авион безбједно на земљу, рекао је да није било никаквог знака упозорења прије незгоде.

“Никаквог знака није било. Одједном, вјетробранско стакло је пукло и изазвало велики и гласни прасак. Сљедеће што сам видио је мој копилот који до пола виси, усисан кроз прозор“ рекао је он.

Он је додао да у насталим условима није могао да чује радио.

“Све што је било у кокпиту је почело да лети около, а већина опреме је престала да ради. Авион се толико тресао да нисам успијевао да очитам мјераче.

Посада авиона је успјла да копилота повуче и врати назад у кабину, тако да је прошао само са мањим повредама. Том приликом је повријеђен још један члан посаде, такође лакше, док су сви остали путници неповријеђени напустили авион након слетања.

Ербас, који је покренуо истрагу, заједно са локалним званичницима, продао је око 1.500 А 319 авиона широм свијета.