latinica  ћирилица
15/05/2018 |  16:46 ⇒ 17:00 | Аутор: СРНА

Представништво Српске донирало библиотеци у Аранђеловцу 350 књига

Директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић са сарадницима посјетио је Аранђеловац у оквиру акције даривања књига из Српске библиотекама у Србији, гдје је локалној библиотеци уручио 350 издања.
Београд - Аранђеловац - Цицовић - Фото: СРНА
Београд - Аранђеловац - ЦицовићФото: СРНА

Цицовић је Срни рекао да Представништво Српске у оквиру своје програмске активности у области културе и просвјете од 2012. године реализује програм "Књига из Републике Српске у блиблиотекама Србије", тако да је од те до ове године за 21 библиотеку донирало 6.500 књига.

"Ове године у оквиру тог програма са данашњим даном у Аранђеловцу, представници Представништва посјетили су још три библиотеке, а крајем мјесеца посјетиће библиотеку у Смедеревској Паланци, тако да ће ове године заокружити посјету у 25 библиотека и донирати више од 8.000 књига", навео је Цицовић.

Цицовић је додао да је у оквиру данашње посјете Аранђеловцу посјетио и осмочлану породицу Зечевић, којој је Представништво прошле године донирало средства за почетак изградње куће.

"Нашим средствима, удружења Срба из БиХ, Косова и Метохије и Македоније започела је изградња куће осмочланој породици Зечевић, тако да смо данас посјетили породицу. Кућа је стављена под кров. Данас смо се договорили да наставимо помоћ породици, да би се што прије уселила", рекао је Цицовић.

Он је додао да је имао добар разговор са предсједником општине Аранђеловац /Бојаном Радовићем/, са којим је договорено подстицање сарадње у наредном периоду, прије свега, између општине Аранђеловац и општина у Републици Српској, али и између привредника.

Напоменуо је да је заједно са њим у посјети локалној библиотеци у Аранђеловцу био и директор Специјалне библиотеке за слијепа и слабовидна лица из Бањалуке Желимир Радиновић, који је у име ове бањалучке библиотеке поклонио аудио издања и друга издања ове библиотеке.

Он је додао да је посебно обрадовала чињеница да су ово прва издања за слијепа и слабовида лица која су дошла у библиотеку у Аранђеловац.

"Са одушевљењем су прихватили све оно што смо ми данас донијели и надам се да смо учинили добру ствар, прије свега, за библиотеку у Аранђеловцу, али и за наше издаваче, јер ћемо та издања учинити доступним и за читаоце у Србији", рекао је Цицовић.

Цицовић је напоменуо да је осим 350 књига, Преставништво поклонило библиотеци у Аранђеловцу и први том Енциклопедије Републике Српске, затим све бројеве часописа "Жрнов" и издање академика Николе Б. Поповића "Велики рат 1914", које је Представништво финансирало.

Специјална библиотека за слијепа и слабовида лица из Бањалуке донирала је, додао је он, своја аудио-издања и издања књига за слијепа и слабовида лица, прије свега, Монографију Бањалуке, као и издања која су припремили поводом Првог свјетског рата.

"Оставили смо готово без текста наше домаћине, јер су са одушевљењем све примили", додао је Цицовић.