latinica  ћирилица
15/05/2018 |  12:28 | Аутор: СРНА

На рачуну УИО блокирано 97 милиона КМ од акциза

На посебном подрачуну јединственог рачуна Управе за индиректно опорезивање БиХ блокирано је 97 милиона КМ прикупљених од почетка примјене измјена и допуна Закона о акцизама када је повећана посебна путарина за изградњу ауто-путева и изградњу и реконструкцију осталих путева у БиХ.
УИО БиХ - Фото: РТРС
УИО БиХФото: РТРС

Портпарол УИО Ратко Ковачевић изјавио је Срни да је тај новац прикупљен од 1. фебруара до краја априла.

- Тих 97 милиона КМ су средства посебне путарине која се наплаћује у износу од 0,25 КМ по литру деривата који се прода на тржишту БиХ. Тај новац ће бити на том посебном подрачуну све док Управни одбор УИО не донесе посебну одлуку о коефицијентима за расподјелу тих средстава корисницима, а то су Република Српска, Федерација БиХ и Брчко дистрикт. Онда када УО УИО усвоји ту одлуку и достави је УИО на извршење УИО ће тај новац распоредити корисницима - рекао је Ковачевић.

Према досадашњој расподјели, 90 одсто новца од путарина је до усвајања Закона о акцизама у децембру прошле године дијељено на сљедећи начин: 59 одсто ФБиХ, 39 одсто Републици Српској и два одсто Брчко дистрикту.

Проблем је настао када су из ФБиХ почели да тврде да им умјесто досадашњих 59 припада чак 64 одсто.

Из кабинета министра финансија и трезора БиХ Вјекослава Беванде, који је и предсједавајући УО УИО, саопштено је да ће милиони бити замрзнути све док ентитетски министри финансија не постигну сагласност о расподјели тог новца.

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија раније је изјавио да новац може бити дијељен само према већ утврђеним правилима.

- Не постоји никаква основа за мијењање. Ми ни тада нисмо имали сагласност о томе. Сматрамо да треба да им припадне мање. Изградња ауто-пута је јединствен систем у БиХ, а никако ентитетски, јер онда би градили само ентитетске ауто-путеве. Али, наравно, о томе је постигнут ниво консензуса који је постигнут и треба га се придржавати док се не постигне неки нови - рекао је Тегелтија.

Влада ФБиХ тражи повећање њиховог процента од расподјеле средстава јер сматрају да су већи потрошач горива од Републике Српске.

Портпарол федералног Министарства финансија Ивана Рагуж каже да ће министар финансија Јелка Миличевић сутра погледати питања која јој је Срна прослиједила.

Одговори нису стигли ни из кабинета премијера ФБиХ Фадила Новалића.

У предузећима Ауто-путеви Републике Српске и Аутоцесте ФБиХ рекли су да ФБиХ уцјенама у вези са расподјелом тих средстава прави штету тим предузећима, односно и једном и другом ентитету.

Сједница УО УИО заказана је за 21. мај.