latinica  ћирилица
15/05/2018 |  10:12 ⇒ 10:20 | Аутор: Агенције

Мексико Сити би могао остати без воде!

Мексико Сити, један од највећих градова на свијету, дом је око 27 милиона људи, што чини око 20 одсто укупне популације Мексика.

Велика популација ствара притисак на залихе воде, због чега се урушавају системи водовода. Природне резерве су такође угрожене, а ако се трендови наставе пресушиће за 30 година.

У град који се налази на 2.000 метара надморске висине киша често пада, а предвиђа се и појачавање тренда с обзиром на глобално загријевање. Сливање воде доводи до обустава саобраћаја, поплава, пуцања цијеви и загађења воде. Цјевоводе запушује и ђубре које се баца по улицама, пише ББЦ.

Радници често морају да поправљају дренажне системе. Али упркос кишама, град се суочава са мањком воде, углавном због дотрајале и неефикасне инфраструктуре, због које се губи око 40 одсто воде.

Најсиромашнији су најгоре погођени. Неки нису ни повезани на водовод и воду морају да купују, што је и најскупље. Други имају само ограничен приступ, и воду у цијевима само неколико пута недјељно. Многи зато узимају воду из цистерни, што доводи до загађења, јер је потребно превозити по граду.

Чак ни фармери више немају адекватан приступ води која им треба за усјеве, а бунари и канали често пресушују.

Недостатак воде је чудан с обзиром на природно окружење. Мексико сити је изграђен на острву које окружују природни језерски басени. Али када су Шпанци колонизовали Мексико око 1.500 године, исушили су језера да би проширили град.

То значи да под земљом Мексико Сити има резерве свјеже воде, одакле град црпи око 40 одсто воде. У теорији би требало да се пуне од кишнице, али несташице указују да се исушују брже него што је предвиђено. Ако се трендови наставе, могле би да потпуно исуше за 30 до 50 година.

Прекомјерна експлоатација може да доведе и до сеизмичких активности. Поједини деијлови града пропадају и по 30 центиметара годишње. У септембру прошле године у земљотресу је погинуло 200 људи, а многе зграде су пропале. Пропадање терена доводи и до пуцања цијеви и уништавања инфраструктуре.

Од поплава до суша, већина временских неприлика Мексико Ситија се доводи у везу са климатским промјенама. Ако нестане вода у подземним базенима доћи ће и до смањења влажности у граду, а високе темепратуре ће додатно исушивати воду. За кружне процесе за сада нико не види лако рјешење.