latinica  ћирилица
15/05/2018 |  09:09 ⇒ 09:13 | Аутор: РТРС

ЕК: Хрвати све више мрзе, главне мете су Срби, Роми...

У хрватској јавности ескалира расистички говор мржње против Срба, ЛГБТ особа и Рома, упозорава Европска комисија у најновијем извјештају против расизма и нетолеранције Савјета Европе.
Графит у Рајевом селу - Фото: СРНА
Графит у Рајевом селуФото: СРНА

Извјештај који анализира законски оквир, расистички и хомо/трансфобни говор мржње, насиље и политике интеграције, упозорава на јачање национализма, посебно међу младима, и то често у облику величања бившег фашистичког усташког режима.

"У регионалним медијима и на интернету, уобичајени су расистички и ксенофобни изрази против Срба, ЛГБТ особа и избјеглица, као и увредљив језик о Ромима. Догађају се и физички напади на те групе и на њихову имовину", наведено је у  извјештају.

Упућене су критике због неадекватног одговора хрватских власти на такво јачање нетолеранције јер је често не сматрају казненим дјелом, а у већини случајева говор мржње и насиље мотивисано мржњом третира се као прекршај.

"Одговори хрватских власти на те инциденте не могу се сматрати у потпуности примјеренима. Власти ријетко упућују било какве поруке против говора мржње", наводи се у извјештају.

Напомиње се да су Роми и даље суочени с високим степеном друштвене искључености, те да имају алармантно ниску стопу запослености.

Истиче се да би хрватски политичари и високи званичници, као и политичке странке требало да осуђују говор мржње и промовшу толеранцију.