latinica  ћирилица
15/05/2018 |  07:37 ⇒ 11:37 | Аутор: СРНА

Дом народа ПС БиХ о скенирању гласачких листића

На данашњој сједници Дома народа Парламентарне скупштине БиХ делегати би требало да разматрају захтјев Представничког дома парламента БиХ, да по хитном поступку буде разматран Приједлог закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ којим се предвиђа скенирање гласачких листића у сврху утврђивања резултата избора.
Дом народа ПС БиХ - Фото: РТРС
Дом народа ПС БиХФото: РТРС

У образложењу предложеног закона наводи се да ручно бројање гласова, уз споран кредибилитет и стручност, отвара широк спектар манипулација, чиме се доводе у питање исказана воља бирача, правичност изборних резултата, а тиме и самих избора.

Делегати Дома народа су на сједници 17. априла донијели одлуку о одгађању изјашњавања о процедури доношења Изборног закона чији предлагачи су посланици Мирсад Мешић, Дамир Бећировић, Саша Магазиновић, Мирсад Ђонлагић, Фехим Шкаљић, Дамир Арнаут и Денис Бећировић.

О овој тачки дневног реда Дом народа је требало да расправља 26. априла, али сједница тада није одржана због недостатка кворума. На сједницу је од 15 делегата дошло 12, али није било довољно делегата из хрватског народа.

На дневном реду сједнице је и Приједлог закона о измјенама Закона о кривичном поступку БиХ у првом читању и по скраћеном поступку, чији су предлагачи делегати из Клуба хрватског народа с мишљењем Уставноправне комисије Дома народа БиХ.

Овај приједлог, који су поднијели делегати Љиља Зовко, Бариша Чолака, Зденка Џамбас, Марио Караматић и Мартин Рагуж, идентичан је приједлогу измјена Закона о кривичном поступку који је предложило Министарство правде БиХ, а који није добио подршку Савјета министара.

Министар правде БиХ Јосип Грубеша појаснио је раније да је ријеч о одлуци Уставног суда БиХ на апелацију /тада/ предсједавајућег Представничког дома парламента БиХ Борјане Кришто у којој су поједине одредбе Закона о кривичном поступку и Закона о Обавјештајно-безбједносној агенцији проглашене неуставним, уз оцјену да се крше људска права.

Приједлог измјена овог закона сличан је приједлогу који у Представничком дому предложио посланик СДА Амир Фазлић, али је суштинска разлика у обухвату примјене закона, а практично то би значило да се измјенама закона дефинишу само кривична дјела које третира Кривични закон БиХ, али не и кривични закони ентитета.

Делегати ће одлучити о захтјеву делегата из реда бошњачког народа Халида Гењца да по хитном поступку буде разматран Приједлог закона о измјенама допуни Закона о кривичном поступку БиХ којим је, у складу са одлуком Уставног суда БиХ, прописана детаљанија процедура давања имунитета свједоку.

Дом народа размотриће у другом читању Приједлог закона о измјени и допунама Закона о заштити лица која пријављују корупцију у институцијама БиХ чија је сврха омогућавање ефикасније заштите лица која пријављују корупцију у институцијама БиХ, али и сврсисходнија примјена спровођења процедура и прописа у вези са покретањем механизама за заштиту дефинисаних у Закону о заштити лица која пријављују корупцију.

На дневном реду сједнице је и Приједлог закона о измјени и допунама Закона о независним и надзорним тијелима полицијске структуре БиХ у првом читању, којим се исправља неусаглашеност у одредбама закона који се односи на број чланова у Одбору за жалбе полицијских службеника.

Пред делегатима ће се у првом читању наћи Приједлог закона о раду у институцијама БиХ који се односи на забрану ноћног рада трудницама од шестог мјесеца трудноће и мајкама дјеце до двије године, као и на коришћење годишњег одмора и Приједлог закона о измјени Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ.