latinica  ћирилица
13/05/2018 |  18:44 ⇒ 18:47 | Аутор: СРНА

Обиљежен дан Вучијачке бригаде

Служењем парастоса и полагањем цвијећа на спомен-обиљежје за 264 погинула борца, данас је у мјесту Липа обиљежено 26 година одбране овог дијела Републике Српске.
Стотине учесника марширало од Брода до Липе - Фото: СРНА
Стотине учесника марширало од Брода до ЛипеФото: СРНА

Милутин Врачевић, предсједник Општинске борачке организације Модрича која је домаћин овогодишње манифестације, рекао је да је у одбрамбено-отаџбинском рату погинуло 186 припадника Вучијачке биргаде, јединице која је почетком рата формирана од бораца са простора општина Брод, Дервента, Добој и Модриче.

"До операције `Коридор Вучијачка` бригада је била једина јединица која се на простору између Добоја, Дервенте, Модриче и Оџака супроставила вишеструко бројнијем непријатељу", рекао је Врачевић.

Он је подсјетио да је Бригада имала 1.200 бораца, док је на страни непријатеља било 10 бригада Хрватског вијећа одбране и пет јединица регуларне војске Хрватске.

Начелник општине Модрича Младен Крекић, бивши припадник Вучијаке бригаде, истакао је да је ова јединица одбранила територију Вучијака уз огромне напоре и велике људске жртве.

"Наша је обавеза да одајемо пошту погинулим и да се сјећамо свих страдалих бораца и цивила из посљедњег одбрамбено-отацбинског рата", рекао је Крекић.

Он је истакао да се заједништво становника Брода, Модриче, Дервенте и Добоја у одбрани Вучијака наставило и након рата заједничком манифестацијом "Дани Вучијачке биргаде", до ове године организованом под називом "Дани Липе".

Крекић је нагласио да се манифестацијом шаље порука да рата не буде и да се никада више не десе страхоте и страдања на овим просторима.

Начелник Брода Илија Јовичић оцијено је да је мјесто Липа за грађана Брода симбол слободе и отпора, мјесто које је било одступница за Србе пред муслиманско-хрватским непријатељем, како у посљедњем, тако и Другом свјетском рату.

"Брод је имао огромне жртве у одбрамбено-отаџбинском рату и због тога становници Брода цијене слободу и славе своје јунаке", рекао је Јовичић.

Ратни командант Вучијаке биргаде Владета Живковић рекао је приликом постројавања бивших бораца да се поноси херојством војника ове јединице.

"Палећи свијеће и полажући цвијеће на споменик погинулим борцима доказујемо да поштујемо властиту историју и да цијенимо жртве које смо дали за слободу народа и Републику Српску", рекао је Живковић.

Служен је парастос у Цркви Светог Јована Владимира, која је данас обиљежила крсну славу, а на Спомен-обиљежје поред цркве положени су вијенци.

У Подновљу је синоћ служен парастос у знак сјећања на све страдале српске борце и цивиле са подручја Брода, Добоја, Дервенте, Вукосавља и Модриче у одбрамбено-отаџбинском рату.

У Броду је обиљежено 26 година од страдања и прогона 16.000 Срба, које су 1992. године протјерале регуларне Хрватске оружане снаге и припадници паравојних муслиманско-хрватских јединица.

Обиљежавање је почело Маршем "Путевима првог српског егзодуса у БиХ", који се организује у знак сјећања на све страдале Србе у протеклом рату.

Неколико стотина учесника са националним и обиљежјима Бригаде марширало је око 10 километара на путу од Брода до Липе.

Маратонци и бициклисти су трчањем и вожњом бицила до Липе и ове године одали пошту страдалим Брођанима и Вучијачанима.

У оквиру манифестације одржан је пригодан забавни програм, те организован заједнички ручак - војнички пасуљ, за све присутне.