latinica  ћирилица
13/05/2018 |  13:19 ⇒ 13:21 | Аутор: СРНА

Вучић: Срби и Хрвати ће само заједно моћи да опстану

Предсједник Србије Александар Вучић оцијенио је да ће Срби и Хрвати живјети у много бољим односима и да ће само заједно моћи да опстану, јер неће имати другог избора, пошто и једни и други полако нестају.
Александар Вучић, предсједник Републике Србије -
Александар Вучић, предсједник Републике Србије

Коментаришући усташку комеморацију у Блајбургу, коју је организовала Хрватска, Вучић је рекао новинарима у Београду да то није "ни прва, ни посљедња" и да ће Хрвати сваке године то обиљежавати, јер се тиме поносе, што Србија не разумије.

Он је навео да су Срби и Хрвати по бројности толико мали да и једни и други полако нестају.

"Само здружено и заједно моћи ћемо да опстанемо и останемо, ма колико то Хрватима било тешко и многим Србима још теже да чују. Вољели то ми или не, другог избора нећемо имати, вољели то Хрвати или не, ни они другог избора неће имати", рекао је Вучић.

Он је напоменуо да је по попису 1991. године Хрвата у БиХ било 760.895, а 2013. године 540.000, а процјена 2018. године је да их има 320.000, иако ће они да кажу да их је 380.000.

"Довољно говори да за само 25 година изгубите 60 одсто становништва, а слични процеси се дешавају и са Србима, којих је 1991. године у БиХ било 1.366.000, а данас око 1.080.000. То је мањи пад него код Хрвата, али је драстичан. И најмањи пад је код Бошњака са 1.900.000 на 1.750.000, али и код њих је пад. Код свих је пад", рекао је Вучић.

Он је оцијенио да се зато празне ови простори и да се због тога он залаже за формирање економске уније, без граница, са сличним таксама, царинама, како би сви људи имали бољу будућност, те додао да га не занима нека нова Југославија.

"Тиме ће бити више посла и више будућности за све. Ако то људи убрзо разумију, имаћемо шансу, а ако не, онда ником ништа", додао је Вучић.

Када је ријеч о "вашингтонском документу" земаља квинте, у којем се наводно тражи од Србије да призна Косово и његово чланство у УН или ће бити санкција, Вучић је рекао да неће бити санкција и да он није видио овај документ.

"Начуо сам шта неки нуде као своје принципе и начела, нешто ми је чак и полузванично саопштено, али то није ништа посебно ново. Све те земље квинте су признале независност Косова и сада да видимо шта је то, Срби, што можемо да вам учинимо а да ви признате независност Косова у његовим границама", додао је Вучић.

Он је навео да је помало забринут због свега тога, али није успаничен да би говорио да су било какве тешке посљедице у кратком периоду могуће, те да се више плаши "пузајућих проблема" за Србију као што су нестанак становништва и одлазак ван земље.

Вучић је, након обиласка објекта Онкологија Два на Институту за онкологију и радиологију у Београду, рекао да се љекари и други експерти слажу да је и осиромашени уранијум један од разлога повећања броја обољелих од рака у Србији, посебно код дјеце, те да ће држава озбиљно да се бави доказивањем тога.

"Видјећемо да ли ћемо то успјети и да докажемо, јер је пуно времена прошло и много тога је испрано и завршило ко зна гдје, али да ћемо сигурно као држава тиме озбиљно да се бавимо", рекао је Вучић, те додао да од Нове године, захваљујући новим апаратима неће бити листи чекања за зрачење.