latinica  ћирилица
13/05/2018 |  12:01 ⇒ 13:08 | Аутор: РТРС

Какав је положај новинара приватних медија у Брчко дистрикту?

Положај већине новинара у БиХ је веома тежак, али се новинари који раде у приватним медијима у дистрикту Брчко налазе у још тежој ситуауцији. Основни разлог је синдикална неорганизованост, закључак је савјетовања новинара и представника синдиката.

Политички и економски систем са свим својим предностима и манама, директно се одражава и на положај медија и новинара који у њима раде. И у БиХ је таква ситуауција, посебно у приватним медијским кућама, јер новинари у њима раде, без било какве гаранције за заштиту професионалних права.

"Иако вјероватно већина радника у приватним медијима није задовољна својим статусом, мислим да се они не желе синдикално организовати, јер то иначе није пракса", напомиње новинар Адис Мујдановић.

Тачно је, тврде у синдикату! Новинари у приватним кућама се не организују у синдикате, зато што их власници комерцијалних медија углавном условљавају за рад. Ни један новинар у приватним медијима у Брчком није учлањен у синдикат.

"Управо из страха код неких послодаваца не само када су у питању медији, не либе се да кажу ко се учлани у синдикат, добиће отказ. Каква је то порука?'', пита Илија Калајџић, секретар Синдиката дистрикта Брчко.

Ни Синдикат понекад није на свом задатку, и не штити раднике на најбољи начин. Ипак, боље је, кажу новинари, бити синдикално активан, него бити незаинтересован, и чекати да се за њихова права изборе други.

"Жеља је да у наредном периоду учиномо максимум, како би што више организација и у Брчком биле на синдикалној основи када су медији у питању, и овдје само ЈП Радио Брчко дистрикта има синдикалну орханизацију, а то вам довољно говори", наводи Адмир Кадрић, новинар Радија Брчко.

Осим синдикалног ангажовања, новинари у приватним медијима би и са представницима власти требало да истрајно сарађују на побољшању њиховог материјалног и духовног положаја.