latinica  ћирилица
13/05/2018 |  11:50 ⇒ 14/05/2018 | 07:37 | Аутор: СРНА

У понедјељак наставак суђења за злочине над Србима у Броду

У Суду БиХ ће у понедјељак бити настављено суђење Алминку Исламовићу за ратни злочин над српским цивилима на подручју Брода 1992. године.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: Screenshot
Суд и Тужилаштво БиХФото: Screenshot

Исламовић је оптужен да је као некадашњи припадник и командир Војне полиције 101. брдске бригаде Хрватског вијећа одбране /ХВО/, од марта до октобра 1992. године, учествовао у хапшењу, убијању, психичком и физичком малтретирању српских цивила.

На терет му је стављено и одвођење заточених на принудни рад, као и паљење и пљачкање њихове имовине, али и уништавање вјерских, културних и историјских споменика.

На рочишту одржаном 16. априла, свједок Тужилаштва БиХ Хазва Нукић рекла је да је оптуженог Исламовића, којег је препознала у судници, знала по надимку Стаљо и да је током њеног заробљеништва у подруму стадиона "Полет", од других затвореница чула да је опасан, те да је "био још гори када му је погинуо брат".

"Улазио је код нас у подрум и пријетио да ће нас убити. Мене је питао гдје су ми синови, а када сам одговорила да нисам удата и да немам дјеце, ударио ми је два јака шамара. Након тога, нисам га више видјела", додала је Нукићева.