latinica  ћирилица
12/05/2018 |  10:45 | Аутор: СРНА

У прва три мјесеца забрањен увоз шест пошиљки хране

Надлежне инспекције Инспектората Републике Српске у прва три мјесеца ове године су, након извршених анализа, за шест пошиљки хране забраниле увоз и наложиле уништавање или поврат добављачу, јер је утврђено да производи нису испуњавали прописане параметре здравствене исправности и квалитета.
Инспекторат Републике Српске -
Инспекторат Републике Српске

Портпарол Инспектората Душанка Макивић рекла је Срни да су у склопу спољнотрговинског промета извршене 16.442 контроле пошиљки хране, од којих је узето 1.130 узорака за лабораторијску анализу здравствене исправности и квалитета.

"Пропусти су утврђени код различитих производа, као што су пекарски производи, орашасти плодови, зачини и прерађевине од поврћа, поријеклом из различитих земаља - Хрватске, Србије, Мађарске и Португала. Утврђене неправилности односиле су се на истекао рок трајања, непостојање декларације, промјену боје", прецизирала је Макивићева.

Она је подсјетила да се узорковање производа за лабораторијске анализе, врши на принципу процјене ризика, што подразумијева да се узоркују производи за које је у претходним контролама утврђена нека неправилност, производи који су специфични за поједина годишња доба, за које у земљама региона постоје извјесни ризици или су утврђене неправилности и слично.

"Важно је напоменути да се пошиљке које се узоркују не пуштају у промет прије добијања резултата лабораторијских анализа", нагласила је Макивићева.

Она је напоменула да су надлежне инспекције Инспектората Републике Српске ангажоване у пуном капацитету и свакодневно врше надзор, те да се на основу свега наведеног може рећи да се на тржишту Српске прометује контролисана храна.

"У унутрашњем промету републичка инспекција за храну је у посматраном извјештајном периоду извршила 350 контрола у објектима као што су пекаре, трговачки центри, роштиљнице, пекотеке, пицерије, ресторани, продавнице и други. У 140 случајева утврђени су пропусти, као што су нередовни санитарни прегледи запослених", навела је Макивићева.

Ради отклањања пропуста, изречено је 135 управних мјера и издато 27 прекршајних налога у вриједности од 34.600 КМ.

У промету је затечено и уништено око 40 килограма хране која је неприкладна за људску употребу због неодговарајуће декларације и протеклог рока употребе.

"С обзиром на предстојећи период више дневне температуре, пракса инспекције за храну је да се интензивирају контроле производње и промета хране, а посебан акценат је на објектима у којима се прометује храна код које постоји већи ризик, као што су ресторани брзе хране, роштиљнице, посластичарнице", рекла је Макивићева.