latinica  ћирилица
12/05/2018 |  10:14 ⇒ 12:22 | Аутор: СРНА

Незаконитим тендером буџет оштећен за више од милион марака

Поступак јавне набавке пасошких књижица који је расписала Агенција за идентификациона документа, евиденцију и размјену података и на основу којег је 12. марта закључила оквирни споразум на период од четири године са компанијом "Милбауер" из Бањалуке као најуспјешнијим понуђачем, потпуно је незаконит, а тендерски услови и одредбе уговора никада нису спроведени чиме је буџет оштећен за више од милион КМ. Саговорник Срне истиче да је очигледно да је тендер био маска за наставак дотадашњег начина рада. Пасош је, каже он, остао потпуно исти, а и даље се израђује у просторијама "Милбауера".
ИДДЕЕА - Фото: илустрација
ИДДЕЕАФото: илустрација

То се види из тендерске документације у којој ИДДЕЕА захтијева од добављача да испоруче опрему и репрометеријал како би производила пасоше, иако та агенција по Закону о ИДДЕЕА нема право на то.

То су у изјавама за медије потврдили и директор ИДДЕЕА Ариф Нанић и министар цивилних послова у Савјету министара Адил Османовић.

"Ми тежимо ка томе да ИДДЕЕА постане државна штампарија идентификационих докумената. У наредне три-четири године требало би да буде измијењен Закон о ИДДЕЕА чиме би био успостављен правни оквир за то", рекао је Нанић за "Глас Српске" 23. октобра 2017. године.

Према тендерској документацији, обавеза изабраног испоручиоца је била да испоручи и инсталише цјелокупну технологију са опремом за израду и персонализацију пасоша у просторије уговорног органа, те да обучи службенике ИДДЕЕА да раде на тој опреми и да производе пасоше.

Обавеза испоручиоца је била и да до 21. марта инсталише цјелокупан систем на тој локацији, укључујући и опрему за електронску израду пасоша, али то никада није урађено.

Срна сазнаје да је ИДДЕЕА у септембру 2017. године закупила пословне просторије у згради Медицинске електронике у Бањалуци величине 220 квадратних метара, на мјесту бивше ЦИПС локације у тој згради.

Тај простор у Медицинској електроници који не задовољава ни минималне услове за израду пасоша и за који ИДДЕЕА мјесечно плаћа 4.000 КМ, и даље је празан.

Несхватљиво је да је ИДДЕЕА расписала тендер у коме тражи од добављача да испоруче опрему и репроматеријал како би пасоше производила ИДДЕЕА, иако су и Нанић и Османовић изјавили да ИДДЕЕА нема законски основ за израду пасоша.

Саговорник Срне који је близак Министарству цивилних послова у Савјету министара каже да је на тај начин погодовано томе да посао добије "Милбауер" те да је буџет тиме оштећен за више од милион марака.

"Буџет је додатно оштећен и непотребно закупљеним простором у Медицинској електроници. Поставља се питање зашто је расписиван тендер кад је све остало исто и зашто су постављени услови који нису испуњени. Кључно је питање да ли су у `Милбауеру` унапријед знали све то, и да ли је тендер расписан како би други добављачи били одвраћени од достављања понуда", каже он.

Саговорник Срне истиче да је очигледно да је тендер био маска за наставак дотадашњег начина рада. Пасош је, каже он, остао потпуно исти, а и даље се израђује у просторијама "Милбауера".

Горан Ракић, шеф кабинета директора ИДДЕЕА Арифа Нанића, није директно одговорио ни на једно од постављених питања Срне.

Ракић тврди да је поступак спроведен у складу са Законом о јавним набавкама БиХ, иако се из захтјева у тендеру и неиспуњавања одредби уговора види да то није тачно.

"Законска надлежност прописана је Законом о ИДДЕЕА којим је регулисано да Агенција врши набавку, складиштење, персонализацију, контролу квалитета и транспорт идентификационих докумената за потребе надлежних органа, што подразумијева процес персонализације и техничке обраде и путних исправа", навео је Ракић у допису Срни.

Он тврди да ИДДЕЕА у складу са законом и транспарентно спроводи поступке јавне набавке роба, услуга и радова.

Према његовим ријечима, ИДЕЕА користи више пословних простора на територији БиХ на основу уговора о закупу, те да су сви уговори закључени у складу са предвиђеним процедурама.

"Сви добављачи Агенције као уговорног органа обавезни су да испуне обавезе из закључених уговора, а у случају да се исто не деси предузимамо неопходне мјере. Имајући у виду чињеницу да се пред надлежним судским и управним органима воде одговарајући жалбени управни и судски поступци, до окончања тих поступака нисмо у могућности да вам доставимо остале тражене информације", пише у допису.

Из фирме "Милбауер" нису одговорили на постављена питања ни након 18 дана. Маркетинг менаџер "Милбауера" Ведран Француз одговорио је да је на одмору до 14. маја.

Проблеми у набавци пасоша трајали су више од двије године.

Након пет пропалих тендера, ИДДЕЕА је 12. марта закључила оквирни споразум на период од четири године са компанијом "Милбауер" као најуспјешнијим понуђачем у поступку јавне набавке пасошких књижица.