latinica  ћирилица
11/05/2018 |  18:48 ⇒ 12/05/2018 | 08:24 | Аутор: РТРС

Делегација Владе Републике Српске са представницима Владе С. Петербурга

Делегација Владе Републике Српске, предвођена министрима Даном Малешевићем и Златаном Клокићем, разговарала је у Санкт Петербургу са представницима Владе тог града. Ријеч је о састанку радне групе у вези са реализацијом Мапе пута коју су 2016-те потписали предсједник Српске Милорад Додик и губернатор Санкт Петербурга Георгиј Полтавченко.

Представници шест министарстава Српске присуствовали су састанку са колегама из Санкт Петербурга. Сумирано је урађено, анализирана реализација започетог на пољу културе, регионалних односа, области туризма, здравља, привреде и спорта.

Министри су задовољни сарадњом коју је предсједник Српске трасирао потписаном Мапом пута. Осим о заједничким пројектима, у којима је сарадња реализована на највишем нивоу, разговарано је и о проблемима извоза из Српске у Русију.

Клокић је подсјетио да су 2007. године тадашњи губернатор Санкт Петербурга Валентина Матвијенко и тадашњи предсједник Владе Републике Српске Милорад Додик потписали Споразум о сарадњи Републике Српске и Санкт Петербурга.

Он је нагласио да је посјета Српској Матвијенкове - високог руског званичника, показала изврсност односа, подршку и разумијевање Руске Федерације за позицију Републике Српске.

Култура је област у којој је реализовано све што је договорено Мапом пута. Осим Дана Санкт Петербурга у Српској и Дана Српске у овом граду, успјешно су организоване бројне манифестације.

Да Мапа пута није мртво слово на папиру, потврђује и овај данашњи састанак у Санкт Петербургу. Двије делегације договориле су и нове видове сарадње.

Посјету економском и културном центру Русије, делегација Владе Српске оцјењује као историјску.

Подсјећају на дубоку историјску, вјерску и културну повезаност Српске и Русије, али и њихових предсједника Милорада Додика и Владимира Путина.

Детаљније у прилогу...