latinica  ћирилица
11/05/2018 |  18:18 | Аутор: СРНА

Управљачки тим ради на изради статута ЗСО

Чланови Управљачког тима за успостављање Заједнице српских општина и замјеник шефа Мисије ОЕБС-а Килијан Вал изразили су данас задовољство што је Управљачки тим, у складу са договорима из Брисела, почео израду нацрта статута ЗСО на Косову и Метохији.
Косовска Митровица:Састанак Управљачког тима за ЗСО - Фото: СРНА
Косовска Митровица:Састанак Управљачког тима за ЗСОФото: СРНА

Састанак у сјеверној Косовској Митровици био је и прилика за иницијални разговор о структури и елементима садржаја тог документа, као и о формату и облику техничке помоћи ОЕБС-а у овом процесу, саопштено је из Управљачког тима.

Чланови тима истакли су да ће вриједности садржане у Европској повељи о локалној самоуправи бити саставни дио нацрта статута заједнице српских општина.

Нешто раније из Владе самопроглашеног Косова саопштено је да је активиран Управљачки тим за израду статута ЗСО и да ће статут бити урађен у складу са Уставом и законима самопроглашеног Косова и тумачењем косовског Уставног суда који је 22 одреднице бриселског споразума прогласио неуставним.

Став Уставног суда самопроглашеног Косова је да зЗједнице српских општина не може имати извршна и законодавна овлаштења и да се мора регистровати као невладина организација у складу са косовским законом.

Са састанка Управљачког тима и представника Срба из свих 10 већинских српских општина и Српске листе, 19. априла, поручено је да Срби и Београд неће прихватити да ЗСО буде невладина организација.

Замјеник директора Канцеларије за КиМ Петар Петровић рекао је тада да Влада и предсједник Србије Александар Вучић инисистирају да Приштина мора испоштовати и реализовати обавезу преузету бриселским договором, постигнутим уз посредовање ЕУ, и да Заједница српских општина мора бити формирана на бази принципа усвојених 2015. године.

Управљачки тим чине предсједник Винка Радосављевић из Клине, правник Светислав Дурлевић из Штрпца, те Игор Каламар и Дејан Радојковић из Косовске Митровице.