latinica  ћирилица
11/05/2018 |  17:49 | Аутор: СРНА

Ибрачевићу за ратне злочине над Србима три године затвора

Апелационо одјељење Суда БиХ осудило је данас Екрема Ибрачевића на три године затвора због ратног злочина над српским цивилима на подручју Сребреника и Лопара 1992. године.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Суд и Тужилаштво БиХФото: РТРС

Из Суда БиХ саопштено је да је Ибрачевић проглашен кривим зато што је од почетка јуна до краја августа 1992. године на подручју села Тиња, Потпећ, Јасеница и других села у општини Сребреник, те села Брезје и других села на подручју општине Лопаре, као начелник војне безбједности Територијалне одбране нечовјечно поступао према цивилима заточеним у просторијама МЗ Рапатница и у просторијама мјесног ФКу насељу Луке.

Ибрачевић је ослобођен дужности надокнаде трошкова кривичног поступка.

Суд БиХ је 28. октобра 2016. године првостепеном пресудом осудио Ибрачевића на три године затвора за ратни злочин над српским цивилима на подручју Сребреника и Лопара 1992. године, док су Фарук Смајловић и Сејдалија Ћовић ослобођени оптужби.

У образложењу пресуде тада је наведено да су сви свједоци који су били затворени у Рапатници описали услове заточења у подруму, односно ћумурани у Рапатници и Лукама који су били испод границе хуманог поступања.

Судско вијеће је закључило да је Ибрачевић могао утицати на услове заточења у Рапатници, гдје је био управник затвора.

Према оптужници, у заточеничком објекту Рапатница и Лука у Сребренику било је затворено 40 српских цивила који су најсуровије мучени, пребијани и понижавани.