latinica  ћирилица
11/05/2018 |  15:56 ⇒ 18:21 | Аутор: РТРС

Санкт Петербург: Двије изложбе Музеја Републике Српске

У оквиру манифестације "Дани Републике Српске у Санкт Петербургу" Музеј Републике Српске представио се са двије изложбе. Руска публика кроз ове изложбе упознала се са највећим страдањем Срба у 20. вијеку, али и са првим нематеријалним културним насљеђем Републике Српске.

Музеј Републике Српске представио се први пут у Русији, и то са културом сјећања на најстрашније злочине почињене у Јасеновцу, највећем усташком логору смрти. У Државном меморијалном музеју одбране и опсаде Лењинграда изложена је документација о његовом настанку, депортовању непожељних у логор, прије свих Срба, а прича је заокружена његовим затварањем. Посебно су истакнути највећи усташки злочинци и њихове бруталне методе ликвидације.

Друга изложба била је изузетно културно насљеђе које Музеј Српске баштини у свом фундусу - Змијањски вез. У Музеју хлеба приказана је традиција, као дио савремене културе, јер мотиви са Змијања, неријетко красе и модерне одјевне предмете.

"Морам да истакнем да смо посебно одушевљени дочеком и помоћи коју смо имали у организацији изложби", рекао је директор Музеја Републике Српске Миладин Савић.

Посјетиоци су имали прилику да погледају и документарни филм о Змијањском везу, али и да прелистају 60 страница са извезеним примјерцима Змијањског веза, фотографијама панораме Змијања и народних ношњи.

"Ово културно добро је нешто чиме Република Српска може да се поноси, а Змијањски вез је један од најбољих амбасадора културе Републике Српске у свијету", наглашава Тања Ђаковић, помоћник министра за културу.

Дјела класичне музике проткала су ову изложбу. Допирала су из флаута четири Бањалучанке, које су се прошле године удружиле у квартет Флутете.

Народна и универзитетска библиотека Српске, за руску публику припремила је пет приповједака Петра Кочића. И то, први пут у стрипу. На српском и на руском језику.