latinica  ћирилица
11/05/2018 |  12:47 | Аутор: СРНА

Ахметовић: Пријети опасност да градови у БиХ постану избјеглички кампови

БиХ пријети опасност да њени градови постану кампови са избјеглицама, без икакве контроле, јер власти немају никакав план, упозорио је данас у Сарајеву посланик Независног блока у Парламентарној скупштини БиХ Садик Ахметовић.

Ахметовић је на конференцији за новинаре подсјетио да у Турској има више милиона избјеглица из Сирије и сусједних земаља, те да је ЕУ, у принципу, скоро па затворила своје границе због проблема унутар Уније када је ријеч о мигрантској кризи.

"У БиХ тренутно имамо тешку ситуацију када је ријеч о мигрантској кризи, која може постати још тежа када Турска још мало одшкрине врата када је у питању излазак, а истовремно имамо скоро па затворна врата према ЕУ", рекао је посланик Независног блока.

Он је позвао грађане да покажу солидарност према мигрантима и избјеглицама, наглашавајући да се БиХ, као чланица УН у септембру 2016. године, обавезала да поштује начела Њујоршке декларације о избјеглицама и мигрантима, али да се владајуће структуре у овој земљи понашају као да за њих та правила не важе.

"Важно је да БиХ са ентитетима и кантонима има јасан план. Позивам Савјет министара, ентитетске и кантоналне владе да хитно, већ данас направе оперативне планове", рекао је Ахметовић, истичући да проблем миграната задире и у питања која се односе на безбједности, здравство, али и друге области.

Посланик Независног блока је истакао да је неопходно контролисати процес миграција, јер је то важно како за за грађане, тако и за институције да би се на хуман и контролисан начин организовао прихват избјеглица.

Ахметовић је подсјетио да је Независни блок прије неколико седмица покренуо иницијативу да се о проблему миграција расправља у парламенту БиХ по хитној процедури, те да тај проједлог није добио подршку, тако да ће се то питање наћи на наредној сједнци Представничког дома БиХ.

Он је оцијенио да је план Савјета министара по питању миграната застарио, да треба направити нови, те навео да су, према информацијама којима располаже, касарне, које су предвиђене за смјештај миграната, већ додијељене неким другим институцијама.

"Проблем ове земље је што актуелна власт не зна шта радити сутра, нити да предвиди проблеме који су већ виђени на Балкану, али и у ЕУ", рекао је он.

Кад је ријеч о регионалној сарадњи по питању мигрантске кризе, Ахметовић подсјећа да су потписани споразуми о реадмисији са земљама које би могле бити дио проблема.

"Како пролазе и долазе у БиХ, то може бити и дио политике тих земаља кроз које мигранти пролазе. Можемо спекулисати о томе јер је најлакше за било коју државу да рјешава тако што ће `отворити` своје границе, а да мигранти дођу јер смо земља која у највећој мјери граничи са ЕУ. То може постати велики балкански проблем, а тиме и проблем БиХ", рекао је Ахметовић.

Он је додао да се залаже да БиХ по хитном поступку формира оперативни штаб, састављен од представника институција БиХ, ентитета, кантона, чиме би се омогућио један од основа за стабилизовање ситуације.

"Такође, БиХ мора избјеглицама пружити прихват у складу са међународним конвенцијама, односно, обезбиједити им смјештај и услове за живот. Само на тај начин, БиХ би својим инстутицијама контролисала улазак и боравак миграната у овој земљи", закључио је Ахметовић.