latinica  ћирилица
11/05/2018 |  12:16 ⇒ 14:42 | Аутор: СРНА

Сајам спорта 13. маја у Бањалуци

Министар породице, омладине и спорта Републике Српске Јасмина Давидовић изјавила је данас да је Сајам спорта Републике Српске, који ће у Бањалуци бити одржан у недјељу, 13. маја, прилика да се популарише спорт међу младима.
Јасмина Давидовић и Драган Јаћимовић - Фото: СРНА
Јасмина Давидовић и Драган ЈаћимовићФото: СРНА

"Циљ нам је да се што више дјеце и омладине укључи у спорт, а Сајам спорта је прилика да упознају разне врсте спортова и да се одлуче који би им био најближи и најприхватљивији", рекла је Давидовићева на данашњој конференцији за новинаре у Бањалуци.

Она је додала да ће Сајам спорта окупити респектабилне званице.

Давидовићева је навела да ће Сајму спорта присуствовати предсједник Спортског савеза Србије Давор Штефанек, предсједник Савеза за школски спорт Србије Жељко Танасковић, прослављени српски кошаркаш Милан Гуровић, један од најбољих словеначких кошаркаша и бивша НБА звијезда Радослав Нестеровић, те актуелни свјетски првак у џудоу Немања Мајдов и тренер џудоа Љубиша Мајдов, који је добио награду за најбољег европског тренера у џудоу.

Према њеним ријечима, на педесетак штандова на Бањалучком велесајму биће представљено 40 спортских савеза Републике Српске, спортске високошколске установе, институти за спорт и организације које се баве здравственом заштитом и рехабилитацијом спортиста.

Према њеним ријечима, на првом сајму спорта у Српској представиће се и произвођачи и дистрибутери спортске опреме и произвођачи хране за спортисте.

Давидовићева је нагласила да ће млађе узрасне категорије из спортских савеза Српске током једнодневног сајма представити умијећа на спортским теренима који ће бити прилагођени сваком спорту.

Она је рекла да су у Републици Српској активна 43 спортска савеза у оквиру којих је више од 1.500 спортских организација, односно спортских клубова и школа спорта.

"Град Бањалука и Република Српска својим спортским резултатима заслужују једну овакву манифестацију", оцијенила је Давидовићева.

Она је истакла да је улаз на Сајам спорта Републике Српске бесплатан и да су циљна група дјеца школског узраста.

"Оно што је посебно важно у спорту Српске је да то постижемо резултате и поред овакве економске ситуације. Знамо да су за врхунске резултате у спорту потребна енормна средства, међутим, успјели смо да овим чиме располажемо имамо и европске и свјетске носиоце златних медаља", нагласила је Давидовићева.

Она је као примјер навела актуелног свјетског првака у џудоу Немању Мајдова, одбојкашицу Тијану Бошковић, кошаркашицу Сашу Чађо и фудбалера Мијата Гаћиновића.

Помоћник министра за спорт Драган Јаћимовић рекао је да је све спремно за одржавање првог Сајма спорта у Српској, додавши да је предсједник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић због састанка Европског олимпијског комитета који се одржава у Београду спријечен да присуствује манифестацији, али да јој даје пуну подршку.

Према његовим ријечима, због приватних проблема, манифестацији неће присуствовати ни легендарни фудбалер Драган Џајић.

Отварање Сајма спорта Републике Српске, који организује Министарство породице, омладине и спорта у сарадњи са Градском управом Бањалукам предвиђено је за 11.30 часова.

Током Сајма спорта на теренима ће бити представљени спортски плес, аикидо, кик бокс, рукомет, кошарка, одбојка, тенис, стони тенис, атлетика, џудо, карате, фудбал, гимнастика, џијуџицу, бокс, рвање и теквондо.