latinica  ћирилица
11/05/2018 |  11:11 | Аутор: СРНА

Дачић: Србија постала значајан фактор стабилности Балкана

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оцијенио је да је Србија постала значајан фактор безбједности и стабилности на западном Балкану и поуздан партнер свима који желе партнерски однос.
Ивица Дачић - Фото: ТАНЈУГ
Ивица ДачићФото: ТАНЈУГ

"Такво наше опредељење је принципијелно, на његовој реализацији континуирано радимо, али истовремено очекујемо да и друге стране покажу такав приступ", рекао је Дачић, говорећи у Београду на Међународној парламентарној конференцији "Идејом ЕУ до мира и развоја".

Он је оцијенио да је нормализација односа између НАТО и ЕУ, с једне стране, и Русије, с друге, веома значајна, јер представља предуслов за стабилност, као и за економски и сваки други напредак у Европи и свијету.

Дачић је истакао да Србија жели да на најбољи начин заштити националне интересе, а да истовремено буде чинилац који у складу са својим капацитетима доприноси регионалном, европском, али и глобалном миру и напретку.

Он је на панелу "Европска безбједност - однос НАТО-а, ЕУ и Руске Федерације" рекао да Србија жели да са свим моћним факторима свјетске политике развија односе, чинећи сопствену безбједност одрживом, али, истовремено, да тиме доприноси очувању мира у региону.

Дачић је подсјетио да Србија спроводи политику војне неутралности и нема намјеру да постане члан постојећих војних савеза, те на тим основама сарађује и са НАТО-ом и са Русијом, што није на штету ни једних, ни других.

Он је навео да та сарадња није сметња остварењу стратешког спољнополитичког циља Србије - уласка у ЕУ, наводећи да Србија учешћем у војним вјежбама и са НАТО-ом и са Русијом најбоље остварује своје националне интересе.

"Верујем да су добри односи Русије и НАТО-а кључни за мир и безбедност у свету и за успешно супротстављање глобалним изазовима и претњама, као што су тероризам, екстремизам, радикализам и сви други облици савремених безбедносних изазова", нагласио је Дачић.

Он је истакао да је питање Косова и Метохије за Србију од кључног значаја за регионалну безбједност, али и безбједност на ширем европском простору.

"Ситуација у покрајини за Србију представља највећи политички безбедносни изазов, али, с друге стране, ова ситуација носи са собом и низ безбедносних претњи", рекао је Дачић.

Он је додао је да се то односи, прије свега, на низ неприхватљивих једностраних аката Приштине и неспровођење договореног из бриселског споразума, што наноси велику штету дијалогу Београда и Приштине.

Дачић је подсјетио и на организовани криминал и тероризам на Косову и Метохији, као и на погоршање безбједносних прилика у јужној српској покрајини.

Он је поновио да Србија не признаје једнострано проглашену независност Косова и Метохије, али жели да се компромисом пронађе рјешење за питање српско-албанских односа.

Дачић је напоменуо да Србија истовремено показује пуну спремност да води статусно неутрални дијалог Београда и Приштине ради рјешавања конкретних питања од интереса за грађане који живе на Космету.

"Управо такво постављање Србије је још једна потврда колико улажемо да се очува регионални мир и стабилност и избегну сукоби", каже Дачић, подсјетивши на српску политику сарадње, помирења, стабилности и стварања услова за просперитет, не само својих грађана, већ и грађана својих сусједа.

Према његовим ријечима, питање повезивања треба да надвлада питања раздвајања и изолованости, која актере удаљава једне о других и онемогућава да се продуби разумијевање и изгради повјерење.

Дачић је истакао да је искрена жеља Србије да на што бржи и ефикаснији начин усклади своја стратешка документа са Глобалном стратегијом ЕУ, истовремено водећи рачуна да на најбољи начин заштити своје виталне националне интересе.

Он је оцијенио да се Преговарачко поглавље 31 /спољна безбједносна и одбрамбена политика/ сувише често своди искључиво на питање придруживања одлукама и декларацијама ЕУ, а неоправдано и неправедно се запостављају бројни напори, активности и достигнућа Србије у другим областима обухваћеним овим поглављем као што је ушечће у ранзим мировним мисијама у свијету.