latinica  ћирилица
11/05/2018 |  10:41 | Аутор: БЕТА

Хавајима пријете "ватрене лопте", експлозије и тровање (ВИДЕО)

Килауеа вулкан на Хавајима у ерупцији је већ седам дана. Стручњаци упозоравају да може бити још горе и да Хавајима пријете “ватрене лопте“.
Ерупција вулкана Килауе на Хавајима (Фото: The Washington Post) -
Ерупција вулкана Килауе на Хавајима (Фото: The Washington Post)

На путу лаве до сада се нашло на десетине објеката, евакуација становништва и даље траје, а материјална штета је огромна.

Међутим, то је ништа шта би могло да се догоди, упозоравају хавајске власти, ако лаве стигне до геотермалне електране, која је на путу лаве. Ако те хемикалије дођу у контакт са лавом изазваће велике експлозије, а “ватрене лопте“ могле би да угрозе радијус од неколико километара, пренио је Индепендент.

Власти су зато наредиле хитно измјештање десетине хиљада галона из електране, а формиран је и хитан кризни тим.

Истовремено, геолошки стручњаци упозоравању и би врх вулкана Килауеа могао у наредним данима или мјесецима да експлодира и "катапултира" пепео и комаде стијена, тешке и по неколико тона, километрима у висину.

Такође, у том случају пепео и дим одлетјели би у ваздух и до 25 миља, због чега ће у ваздух ући огромна количина токсичних материја које могу изазвати гушење и тровање становништва.

Због седмодневне ерупције вулкана Хаваји су под константним земљотресима.

Због катастрофе која је задесила његову земљу, гувернер Хаваја Дејвид Иге затражио је од предсједника САД Доналда Трампа да прогласи стање катастрофе на том подручју.

Државни званичници оцјењују да ће трошкови заштите тамошњег станоновништва у наредних 30 година премашити 2,9 милиона долара, а могу бити и много већи уколико се укаже потреба за евакуацијама већих размјера ваздушним и морским путем.