latinica  ћирилица
11/05/2018 |  10:26 | Аутор: СРНА

У недјељу отварање 19. Лут феста

Међународни фестивал професионалних луткарских позоришта за дјецу "Лут фест" свечано ће бити отворен у недјељу, 13. маја, у Источном Сарајеву гдје ће до 18. маја учествовати умјетници из Бугарске, Шпаније, Естоније, Србије и Републике Српске.
Источно Сарајево - "Лут фест" - Фото: СРНА
Источно Сарајево - "Лут фест"Фото: СРНА

"Церемонија свечаног отварања 19. `Лут феста` својим програмом води нас кроз магично вече луткарства, које луткарским етидама, изложбеним експонатима, музиком и игром представља својеврстан спектакл", рекао је за Срну директор Фестивала Витомир Митрић.

Према његовим ријечима, "Соул мејд театар компени" из Пловдива са етидама из представе "Кабаре на концу" представља микс модерних и традиционалних бугарских плесова, гдје ће публика имати прилику да види свјетски познате ликове као што су Елвис Присли, Кан-Кан и Пинокио.

Он појашњава да је "Игра времена" јединствен перформанс, састављен од седам прича.

"У заједничком наступу глумица Софија Буланова из `Театра Тулевски` из Естоније са `Луткарском фигуром кловна`- и хор `Пет вртића` из Источног Сарајева извешће фестивалску пјесму `У позоришту је празник`", најављује Митрић.

Игра маште и традиције, истиче он, представља необичан микс модерних и традиционалних бугарских плесова у извођењу глумца Јанка Гаделева из Бугарске и наших традиционалних плесова у извођењу фолклорног ансамбла Културно-умјетничког друштва "Славија" из Источног Сарајева.

Митрић наглашава да ће изложбом "Текстил, као ликовни медиј"- креације за театар, аутора Јасмине Дугић, илустрацијама и креацијама направљених фелтинг техником бити представљена срж ликовне умјетности као дио театра.

Свечано отварање фестивала је у 18.00 часова у Културном центру Источно Ново Сарајево.

Тог дана у 12.00 часова у градском парку "Гаврило Принцип" биће одиграна представа "Кабаре на концу" позоришта "Соул Мејд Театар Компени" из Пловдива, која ће најавити овогодишњи луткарски спектакл.

Извршни продуцент Фестивала Александра Митрић Штифанић наглашава да током шест фестивалских дана публику у Источном Сарајеву очекује 36 догађаја у такмичарском и пратећем програму.

Она прецизира да ће Фестивал кроз "Поетику луткарског израза" упловити у свијет "Принцеза", "Трапавих змајева", "Авантура са Карлсоном", "Игре времена", "Кабареа на концу", "Папирног позоришта Мачмалоу", "Паткице Жуткице", "Каштанке", "Проданог смијеха", "Луткарске фигуре кловна", "С пуним једрима"...

"Фестивалске представе у такмичарском програму кроз све елементе значајне за луткарство и луткарску умјетност оцјењиваће међународни жири којим предсједава професор Боњо Лунгов, редитељ из Бугарске и чланови, Живомир Јоковић, редитељ из Србије и Младен Јанковић, музички педагог из Републике Српске", наводи Штифанићева.

Она је истакла да ће ове године фестивалске представе оцјењивати и жири новинара и критике којим предсједава Огњен Беговић, новинар Новинске агенције Репулике Српске - Срна и чланови Весна Максимовић, продуцент и Софија Буланова, глумица.

Према њеним ријечима, задатак чланова жирија јесте да се побрину да издвоје представе или умјетнике за награде "Магија луткарства Радослав Лазић" и "Поетика луткарског израза Војислав Војо Вујановић".

Она додаје да ће градоначелник Источно Сарајево Ненад Вуковић организовати пријем на којем ће се представити гости и учесници фестивала, док ће Туристичка организација Источног Сарајева представити туристичке потенцијале Града, у оквиру фестивалског програма за госте и учеснике фестивала "Луткарске вртешке на Равној планини и Јахорини".

Генерални покровитељ "Лут феста 2018" је Министарство просвјете и културе Републике Српске.

Фестивал суфинансирају град Источно Сарајево, општине Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево.

Пријатељ фестивала је "Н Трејд" - Ненад Нешић, а спонзори су Туристичка организација града Источно Сарајево, Ресторан "Ал Парко", компанија "Златно зрно", вртић "Машин свијет", Едукатини центар "Малац генијалац", "Бум балон", "Адико банка", "Авон", хотели "Боб" и "Вељине", штампарија "Ермекс" и Маркетинг организација "Турунташ".

Генерални медијски покровитељи фестивала су Радио-телевизија Републике Српске и Новинска агенција Републике Српске - Срна, а медијски пријатељи Фена, Елта ТВ, БНТВ, БХРТ и портали "Сарајево-РС", "Катера инфо", те "Принцип њуз".