latinica  ћирилица
11/05/2018 |  08:18 ⇒ 11:47 | Аутор: СРНА

Мајски пулмолошки дани у Бијељини

У организацији Удружења пулмолога, Универзитетског клиничког центра Републике Српске и Медицинског факултета Бањалука, у Бијељини су отворени Мајски пулмолошки дани – репрезентативни стручни скуп у области пулмологије, пнеумо-физиологије и других области медицинских наука.
Етно село Станишићи - Фото: илустрација
Етно село СтанишићиФото: илустрација

Овај међународни стручни скуп, који окупља еминентне стручњаке из региона, организује се већ 26-у годину.

Имунолошка терапија у лијечењу карцинома плућа почеће да се примјењује у Републици Српској од наредне седмице, најавио је на данашњем стручном скупу у Бијељини предсједник Удружења пулмолога/пнеумофтизиолога Републике Српске Мирко Станетић.

Он каже да су карцином плућа и хронична опструктивна плућна болест водеће теме 26. "Мајских пулмолошких дана" о којима ће на дводневном скупу у Етно-селу "Станишићи" расправљати стручњаци из ове области да би показали шта све данас пулмологија може.

"Посебан циљ је да се покаже пулмологија као мултидисциплинарна наука, јер је тренд у медицини да се болести лијече мултидисциплинарно", рекао је Станетић на свечаном отварању скупа.

Наводећи да су плућа средишњи орган човјека и да је опструктивна болест плућа болест цијелог организма, он је истакао да се многе болести које немају никакве везе са пулмологијом и те како манифестују на плућа, попут дијабетеса, лупуса, реуматозног артритиса и малигних болести.

"Број обољелих можда не расте тако вртоглаво и дијелом је тај раст посљедица узнапредованих дијагностичких процедура, јер данас свака болница ради бронхоскопију и има ЦТ апарат, али и даље је велики број обољелих који су првенствено повезани са навиком пушења, што је статистички неумољиво и тога треба бити свјестан", упозорио је Станетић.

Он је рекао да су јуче вођени разговори у Академији наука и умјетности Републике Српске да се започне десетогодишња акција борбе против пушења и хроничне опструктивне плућне болести, самим тим и против карцинома.

"Наша жеља је да интелектуална кућа покрене ову иницијативу за добробит свог народа, то је сасвим логично корак који се мора десити у наредном периоду", оцијенио је Станетић.

"Мајске пулмолошке дане" у организацији Удружења пулмолога/пнеумофтизиолога Републике Српске већ 26 година прати и издавање стручног часописа који је међународно признат, као и веб-презентација тог часописа, у којем се објављују радови учесника који показују резулате њиховог рада и властитих истраживања.

Као домаћин и суорганизатор скупа пулмолога Републике Српске, који се други пут одржавају у Етно-селу "Станишићи" у Бијељини, учеснике је поздравио директор бијељинске болнице Синиша Максимовић, наводећи да ће "Мајски пулмолошки дани" обезбиједити да се чује велики број нових приступа и начина лијечења и нових дијагностичких процедура у овој области.

"Карцином плућа и болести респираторног система су међу најзначајнијим малигним и хроничним болестима и сваке године је, нажалост, све већи број пацијената, али наши љекари и опрема којом располажу спремни су да одговоре изазовима и свакоднева едукација, као и овакви скупови, свакако су на добробит пацијената", рекао је Максимовић.