latinica  ћирилица
11/05/2018 |  08:00 ⇒ 23:37 | Аутор: РТРС

Свечано у касарни "Козара": ВРС је бранила слободу народа (ФОТО)

Командант Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ Милан Радојчић предао је данас рапорт члану Предсједништва БиХ из Републике Српске Младену Иванићу, чиме је у касарни "Козара" у Бањалуци почело обиљежавање Дана Војске Републике Српске.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је Војска Републике Српске уважавала међународне конвенције о ратовању и да је то војска која је бранила слободу свог народа и којој се не може приписати да је чинила злочине.

Честитајући Дан Војске Српске свим њеним припадницима, Додик је напоменуо да је 12. маја 1992. године донесена одлука о формирању Војске, као војне формације у одбрани слободе српског народа и политичке и војне верификације воље тог народа која се прије тога одразила кроз формирање Републике Српске.

"Да није било Војске Републике Српске страдање нашег народа било би далеко веће и обимније и подсјетило би на наша страдања из Другог свјетског рата", рекао је Додик новинарима у Бањалуци, након централне манифестације обиљежавања Дана Војске Републике Српске и Дана Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ.

Додик је подсјетио да је разлог зашто се српски народ дигао у стварање своје државе и војске управо то историјско сјећање на страдање које је било масовно у прошлом вијеку.

Обиљежавање Дана Војске Републике Српске

"Зато Срби, како савремене генерације тог доба, тако и ми овдје, морамо да знамо да слобода зависи од тога да ли имамо довољно респекта да бранимо своју слободу, а она се највише огледа кроз државу", нагласио је Додик.

Он је поручио да без Војске Републике Српске српски народ овдје не би постојао.

"Историјски значај војске је веома важан. Самоорганизована, подржана највишим државним органима, подржана од народа, то је била војска која је вољена, која је припадала ткиву које је бранила. Војска Српске није бранила територију него народ", нагласио је предсједник Српске.

Он је додао да, без обзира што Војска Републике Српске више формално и организационо не постоји, она остаје саставни дио српског народа, дубоко укоријењен у његово опредјељење.

Додик је истакао да то није требало учинити, да је требало сачувати Војску, јер је то било право које је стечено Дејтонским споразумом, записано у уставе БиХ и Републике Српске.

Он је додао да припадници српског народа у Оружаним снагама БиХ на најбољи начин представљају традицију онога што јесте Војска Српске.

Обиљежавање Војске Републике Српске

Министар одбране Србије Александар Вулин поручио је да је Војска Републике Српске испунила историјску мисију сачувавши само постојање српског народа на просторима БиХ и региона.

"Данас задатак опстанка српског народа имају грађани Републике Српске и њено руководство. Мир који нам је свима животно важан и неопходан, као своју највишу сврху има опстанак Срба у Републици Српској и БиХ", сматра Вулин.

Поводом обиљежавања Дана Војске Републике Српске, Вулин је рекао новинарима у Бањалуци да је у грађанском рату у БиХ, који српски народ није тражио и није изазвао, Војска Републике Српске успјела да обезбиједи опстанак српског народа, те спријечи завршетак геноцида и протјеривања који су вршени над Србима у Првом и Другом свјетском рату.

"Србија, као један од својих назначајних задатака има опстанак српског народа ван својих граница", истакао је Вулин.

Он је навео да ће, док Србију води предсједник Александар Вучић, Република Српска и њени грађани увијек бити заштићени и чувани.

"Мир нам је неопходан и за њега радимо знајући да ћемо само тако сачувати Републику Српску и Србију", сматра Вулин.

Обиљежавање Дана Војске Републике Српске (Фото: РТРС)

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић истакао је да је Војска Републике Српске омогућила да данас постоји Српска, као гарант опстанка српског народа у БиХ и као гарант његове равноправности.
"Војска Републике Српске била је народна војска, коју је чинило више од 215.000 људи и која је одбранила свој народ, а настала у његовој муци. Она се трудила да одбрани свој народ, што је поносно и урадила", додао је Иванић.

Он је подсјетио да је за одбрану српског народа у протеклом рату страдало више од 23.000 припадника Војске Републике Српске.

"БиХ и њене Оружане снаге могу бити стабилне под условом да једни друге уважавамо, и војници и официри и политичари. И народ Републике Српске само тражи да Република Српска буде уважена и спремни су на договоре и компромисе, али сваки пут када Република Српска или њен народ буду угрожени морамо имати своје одговоре", поручио је Иванић.

Он сматра да би требало бити мање приче о рату, сукобима и наоружавању.

Иванић је поводом обиљежавања Дана Војске Републике Српске новинарима у Бањалуци рекао да Оружане снаге БиХ треба да се у времену које долази више баве стварима које немају везе са ратом, већ са миром, да што је више могуће помажу цивилима у случају непогода.

На свечаности су били и посланици у Народној скупштини Републике Српске, министар и замјеник министра одбране БиХ Марина Пендеш и Борис Јеринић, шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сташа Кошарац, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић, предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић и друге званице.

Војска Републике Српске формирана је 12. маја 1992. године одлуком Народне скупштине Српске Републике БиХ у Бањалуци. Интегрисана је у Оружане снаге БиХ као Трећи пук.

Народна скупштина Републике Српске донијела је 12. маја 1992. године одлуку о формирању Војске Републике Српске као одговор на догађаје који су најављивали рат, попут отцјепљења Словеније, Хрватске и Македоније, као и муслиманско-хрватско проглашење независности БиХ без уважавања воље Срба.

Према подацима, у Војсци Републике Српске учествовао је 215.621 припадник или 16 одсто укупног становништва Републике Српске, а погинуло око 30.000 људи, од којих око 23.000 припадника Војске Републике Српске.

Поводом Дана Војске Републике Српске од званичника Српске стигле су бројне честитке.