latinica  ћирилица
10/05/2018 |  21:40 ⇒ 21:54 | Аутор: СРНА

Почеле 17. Мајске музичке свечаности

У Бијељини је вечерас отворен 17. хорски фестивал Мајске музичке свечаности који ће током четири дана окупити више од 1.000 хорских пјевача.
Хор Србадија (Фото:glassrpske.com) -
Хор Србадија (Фото:glassrpske.com)

Фестивал на којем учествује 30 хорова из БиХ, Турске, Србије, Словеније и Хрватске, отворен је концертом дјечијег и мјешовитог хора Српског пјевачког друштва Србадија.

Диригент хора Србадија Десанка Тракиловић рекла је да је на 17. фестивал посебно поносна, јер је ова манифестација, из године у годину, све боља и садржајнија.

- Ниједног момента нисмо заборавили духовну компоненту и црквено пјевање по којем је Србадија, као домаћин фестивала, препознатљива - рекла је Тракиловићева.

Диригент малог хора Јелена Милићевић Тракиловић рекла је да су приредили цјеловечерњи концерт мјешовитог камерног и дјечијег хора.

Такмичења ће бити одржана у седам категорија - мјешовити хорови, мјешовити камерни хорови, црквени хорови, мушки хорови, женски хорови, дјечији хорови и фолклор. Биће одржано и такмичење соло пјевача.

У Центру за културу сутра од 20.30 часова биће одржан концерт пријатељства, а учесници су гостујући хорови из иностранства.

У суботу, 12. маја, планиран је цјелодневни програм који ће почети у 9.30 часова Светом архијерејском литургијом у Манастиру Светог Василија Острошког. У 12.00 часова почеће такмичење у категоријама дјечији, мушки, женски хорови и фолклор, а у 19.00 часова биће проглашени резултати првог такмичарског дана, а потом одржан концерт хорова побједника.

У недјељу, 13. маја, у 11.30 часова у храму Светог Великомученика Георгија почеће такмичење у категорији православна духовна музика, а у 13.30 часова у Центру за културу такмичење у категоријама мјешовити камерни и мјешовити хорови .

Истог дана од 14.00 часова у Музеју Семберија такмичиће се соло пјевачи.

У 19.00 часова у Центру за културу предвиђено је проглашење резултата другог такмичарског дана, а потом концерт хорова побједника, те затварање 17. хорског фестивала.