latinica  ћирилица
10/05/2018 |  18:27 ⇒ 23:09 | Аутор: РТРС

Обиљежавање Дана Војске Републике Српске

Парастосом, полагањем вијенаца на спомен-обиљежје и научно-стручном конференцијом о улози старјешина у стварању и одбрани Републике Српске, почело је обиљежавање 12. маја - Дана Војске.

Формирана одлуком Народне скупштине Српске Републике БиХ, прије 26 година, Војска Републике Српске интегрисана је у Трећи пјешадијски Република Српска пук Оружаних снага БиХ.

Међу 215.621 борцем Војске, у годинама одбране Републике Српске, на готово свим ратиштима, као припадник специјалне бригаде полиције, од првог дана рата, Зоран Блаженовић борио се, каже, за српски народ.

Најтежа од свих, истиче, била му је битка на бихаћком ратишту. 29. дана боравка на линији, рањен је у руку.

- Нисам хтио да одем нигдје, јер сам желио да останем на овим просторима, да се борим за српски народ, каже Зоран.

У борби за српски народ и Републику Српску страдало је 11 одсто ангажованих бораца, односно 23.184.

У њихову помен, у Храму Христа Спаситеља служен је парастос, чиме је почело дводневно обиљежавање 12. маја - Дана Војске Републике Српске.

Када се страдалим борцима додају цивилне жртве, за Републику Српску, највредније – живот, дало је 30 хиљада лица.

За страдале борце, на спомен- обиљежје на бањалучком гробљу Свети Пантелија положени су вијенци.

- Пут ВРС је био частан и ми се са поносом можемо присјећати тога и можемо бити поносни на ВРС, нагласио је Милан Радојичић, пуковник, командант Трећег пјешадијског РС пука ОСБиХ.

- Ово је прилика да и данас обиљежимо, да уз дужно поштовање и неизмјерну захвалност одамо признање и поштовање свим жртвама одбрамбено-отажбинског рата и да у будућности знамо историју, шта нам се дешавало и шта нам се, не дај боже, може десити, каже Миленко Савановић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

У оквиру обиљежавања 12. маја, Организација старјешина Војске Републике Српске одржала је научно-стручну конференцију о улози старјешина у стварању и одбрани Републике.

На почетку, присутнима је прочитано и писмо генерала Ратка Младића, који је поручио да је задатак бораца данас, након стварања и одбране Српске, борба за истину.

- Војска Републике Српске је истински стваралац Републике Српске, ми се морамо изборити за истину. Наша превасходна ангажованост и циљ је борба за истину и да докажемо да нисмо геноцидан народ, да смо слободарски народ који је бранио своја огњишта, који же уложити максимум труда, знања и способности да се очува Република Српска, наводи Милован Милутиновић, предсједник Организације старјешина ВРС и бивши пуковник ВРС.

Обиљежавање Дана Војске Републике Српске биће настављено и сутра.

У организацији Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ, у касарни “Козара“ биће одржана централна свечаност.