latinica  ћирилица
10/05/2018 |  18:17 ⇒ 11/05/2018 | 09:58 | Аутор: РТРС

Санкт Петербург- Отворени Дани Републике Српске

Дани Републике Српске отворени су вечерас у Санкт Петербургу.

У руској престоници културе, Српска до 12. маја представља и промовише своје културно насљеђе, традицију и историју.

На манифестацији, чији су покровитељи владе Српске и Санкт Петербурга, учествују Народна и универзитетска библиотека, Народно позориште, Музеј Републике Српске и квартет "Флутете" из Бањалуке.

Република Српска у Санкт Петербургу представља се "с образом". Двије изложбе, исто толико позоришних представа, седам документарних филмова, приповијетке Петра Кочића, дјела писаца из Српске, само су дио онога што Српска жели да прикаже као свој јединствени културолошки идентитет.

Ресорна министарства и најзначајније институције културе у Српској, за манифестацију су се припремале два мјесеца. Све у сарадњи са Представиштвом Републике Српске у Москви и уз подршку руског комитета за културу.

Лед пред руском публиком пробила је Кинотека Српске, приказивањем вишеструко награђиваних документараца, аутора из Српске.

Први међу њима и настарији, "Мој Милане" Душка Анђића, у препуној сали Киноцентра Родина отворио је "Вечери документарног филма Републике Српске."

Приказани су и "Буквар Буквица" Миленка Јовановића, "Сунце и Жица" Симе Брдара и "Сувенир" Милована Пандуревића.

У Санкт Петербург допутовали су готово сви глумци Народног позоришта Српске. За многе од њих, изазов је први пут играти на руској позорници. Тај изазов, успјешно је савладао ансамбл који је, у Државном драмском позоришту, извео вишеструко награђивану представу "Синови умиру први".

За потпуно уживање љубитеља ове умјетности, све баријере су уклоњене, па и језичка, јер је обезбијеђен превод.

О сарадњи институција културе у Српској и Русији, што, између осталог потврђује и ова манифестација немогуће је говорити, а да се не помену и блиске, пријатељске везе Српске и Русије.

Пријатељство годинама његују и Бањалука и Санкт Петербург. Зато не чуди да је баш овај град домаћин "Дана Српске."

Град који је прије двије године проглашен свјетском дестинацијом културе и који има 250 музеја и 4.000 заштићених споменика историје и културе.

И то само дан након обиљежавања Дана побједе над фашизмом и у јеку припрема за Свјетско првенство у фудбалу.